Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan tarafından hazırlanan 29/08/1977 Tarihli ve 2108 Sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Meclise sunulan kanun teklifi ile 2022 senesinde yapılan zam ile asgari ücret rakamına yükseltilen muhtar maaşları için bu seferde en düşük memur maaşına yükseltilmesi teklif edildi.
Muhtar maaşlarına ek zam yapılmasının yanı sıra aynı zamanda yeni kanun teklifi meclisten bu şekli ile geçerse muhtarlara muhtarlıkların kira, elektrik ve doğalgaz gibi giderlerinin 3.000 TL'ye kadar olan kısmı için İçişleri Bakanlığı'nca ödeme yapılacak. Muhtarların, tıpkı Belediye Başkanları gibi seçimle göreve geldikleri belirtilirken mahalleleri ile ilgili pek çok harcamanın ise kendi bütçelerinden karşılamaları eleştirildi.
MUHTAR MAAŞI 2022 İÇİN EK ZAM GELİRSE MUHTAR MAAŞLARI KAÇ TL OLACAK?
Muhtar maaşları için meclise verilen kanun teklifi kapsamında İYİ Parti Milletvekili Türkkan en düşük muhtar maaşı olarak en düşük memur maaşı kadar her ay aylık ödenek verilmesi talep edildi. Kanun teklifi kabul edilirse muhtar maaşı 6 bin 250 TL olacak.
29/08/1977 TARİHLİ VE 2108 SAYILI MUHTAR ÖDENEK VE SOSYAL GÜVENLİK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1-10/09/1977 tarihli ve 2108 Sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Kanunu'nun 1.maddesi (Değişik: 5/2/1998 - 4336/1 md.) "Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 14.750 (1)(2) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir" hükmü kanundan çıkarılarak madde "Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına aylık en düşük memur maaşı kadar her ay aylık ödenek verilir." şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2-Muhtarlık hizmeti verilen binanın kira, elektrik, su, doğalgaz v.b. giderleri aylık toplam 3.000 TL. yi geçmemek üzere ilgili Muhtarlıkların bağlı bulundukları illerin Kaymakamlıkları ve Valilikleri aracılığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından ödenir.
MADDE 3-Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4-Bu kanunun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Kanun teklifi meclis komisyonuna gelirken komisyonda yapılan görüşmelerde kabul edilmesi durumunda gündeme alınarak milletvekilleri tarafından oylanacak.