EYT yasası için geri sayım tüm hızı ile devam ederken emeklilikte yaşa takılanlar kapsamı ilk etapta 8 Eylül 1999 ve öncesi olarak belirlenmişti. Emeklilik şartları için prim gün şartı ve hizmet süresi şartına ek olarak yaş şartının getirildiği tarih olarak belirlenen 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi işe giriş tarihi olanlar EYT'den yararlanacak kişiler arasında yer alıyordu.
İlk işe giriş tarihi ise bu tarihten sonra olanlar ne yazık ki EYT çıksa da erken emeklilik hakkından yararlanamayacaklar. Bu kişiler için ise belirli koşulları taşımaları durumunda yaş haddinden emeklilik seçeneği sunuldu. 4500 günden emeklilik nedir, kimler yararlanabilecekler, 4500 günden emeklilik şartları nelerdir?
YAŞ HADDİNDEN EMEKLİLİK NEDİR?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerinde çalışmalar tüm hızı ile devam ederken erken emeklilik hayalleri kuran kişiler çıkacak olan yasayı beklemeye başlamıştı. EYT yasası kadar EYT'nin kapsamı da merak konusu olurken yasal düzenlemenin ilk etapta 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi ilk işe giriş tarihi olan kişileri kapsayacağı belirtilmişti. Belirli bir yaşa gelmesine rağmen primini tamamlayamayan kişilere ise yaş haddinden emeklilik kapısı açılıyor.
4500 GÜNDEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR, KİMLER 4500 GÜNLE EMEKLİ OLABİLİR?
İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve sonrası olan kişiler için ise 4500 günden emeklilik hakkı verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından yapılan yasal düzenleme kapsamında ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında olan çalışanlara 4500 günden emeklilik hakkı;
25 senelik sigortalılık süresi ve
Kadınlarda 58 yaş,
Erkeklerde ise 60 yaşını doldurmaları şartı ile verilmektedir. Yani yaşını dolduran ancak prim gün sayısını dolduramayan kişiler yaş haddinden emeklilik hakkı kazanmaktadır.