Prim ödememiş geliri olmayan 25 yıl evli kalan kadınlara maaşlara emeklilik hakkı var mı? TBMM'ye yasa teklifi gelmişti

Basında unutulan 25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkı haberleri yeniden gündeme gelmeye başladı. Peki 25 yıl evliliğe emeklilik gerçek mi? SGK'nın bakanlığın böyle bir uygulaması var mı?

Emlak365.com - Bir dönem tüm gündemi meşgul eden başlıklardan bir tanesi de 25 yıllık evliliğe emeklilik hakkı verilmesi. Birçok haber sitesinde yer alan bu haberler gerçek mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın veya Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu yönde bir çalışması var mı? Tüm bu soruların detaylarını ve 25 yıllık evliliğie emeklilik iddialarının aslını sizlerle paylaşıyoruz.

25 YILLIK EVLİLİĞE EMEKLİLİK GERÇEK Mİ?

25 yıllık evliliğe emeklilik hakkı verilmesi henüz uygulamada olan bir sistem değil. Ancak geçmiş dönemde bu konuda üst düzey bazı çalışmalar oldu. Bazı milletvekilleri evlilik sürecine göre kadınlara emeklilik hakkı sağlanmasına ilişkin düzenlemeler üzerinde çalıştılar. Bu konuda birkaç çalışma dikkat çeken son düzenleme iki yıl önce görüşüldü. O düzenleme TBMM Komisyonu ve Genel Kurulu'ndan geçmedi ve düzenleme yasalaşmadı.

Son olarak 06.01.2022 tarih ve 2/2492 esas no ile TBMM Komisyonuna sunulan Kanun Teklifi 25 yıl evli kalan, hiç SGK primi olmayan kadınların emekli edilmesini amaçlıyordu.

O dönem TBMM'ye sunulan kanun teklifine göre; söz konusu düzenleme malulluk ve yaşlılık aylığı almayan, herhangi bir gelire sahip olmayan, gelir vergisine tabi olmayan kadınlar için geçerli olacaktı. Ancak düzenlemenin yasalaşmaması üzerinde dosya rafa kaldırıldı.

Sonuç Olarak

2022 SGK'nın Emeklilik Mevzuatında; 25 yıl evli kalan hiç geliri SGK primi olmayan kadınlara emeklilik hakkı sağlanmasına ilişkin bir düzenleme bulunmuyor.

PEKİ ÇALIŞMAYAN KADINLAR, EV HANIMLARI 2022'DE NASIL EMEKLİ OLABİLİRLER?

Çalışma hayatında yer almayan, işe gitmeyen ev hanımlarının emekli olabilmeleri mümkün. Ancak kadınların SGK'nın temel emeklilik şartlarını sağlamalarını gerek. Emeklilik için gerekli yaş şartının sağlanması, asgari düzeyde de olsa prim ödemelerinin tamamlanması ve sigortalılık gün sürecinin doldurulması. Bu 3 temel şartın sağlandığı anda SGK emeklilik dilekçesini kabul eder onay verir.

Emeklilik şartları nasıl sağlanacak?

SGK tam zamanlı, sigorta gerektirmeyen işlerde çalışanlar ile hiç çalışmayan kadınlara isteğe bağlı sigorta hakkı sağlanır. 2008 yılından sonra işe girenler 7200 prim gün ve 20 yıllık sigortalılık gün şartına tabiler. İşe giriş tarihi erken olması durumunda şartlar değişir. Ayrıca yaşını dolduranlar için daha esnek şartlarla yaş haddinden emeklilik hakkı da sağlanıyor.

Finans Haberleri