SGK denetimlere başladı, kapınız çalınabilir! Bunu yapmayanlara 6.471 TL para cezası!

Ev hizmetlerinde çalışanların işverenleri tarafından SGK’ya bildirilmemesi üzerine SGK’nın harekete geçtiği belirtildi. SGK bu durumun tespiti halinde bildirim yapmayanlara idari para cezası uyguluyor. Peki ev hizmetlerinde çalışanlar nasıl sigortalı oluyorlar?

Ev hizmetlerinde çalışanlar için SGK’ya sigorta bildiriminde bulunulması gerekiyor. Bu kişilerin çalıştıkları her gün için sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor. 10 günden az çalışanlar için SGK’ya iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeniyor. Bu sigorta primlerinin ödenmesinin çalışanlar için büyük bir önemi bulunuyor. Ev hizmetlerinde iş kazasına uğramanın oranı oldukça yüksek. Çalışanın mağdur olmaması için sigortasının yapılması gerekiyor.

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARA SİGORTA!

Türkiye’de ev hizmetlerinde geniş bir istihdam imkanı bulunuyor. Bu iş grubunda çalışanlar da genellikle sigortasız olarak istihdam ediliyorlar. Kısa süreli çalışmaların yapılmasından dolayı hem maliyet hem de işlemlerden dolayı ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı gösterilmiyorlar. Kayıt dışı olarak çalıştırılan bu kişiler ileride bazı konularda mağdur olabiliyorlar.

Ev hizmetlerinde çalışanların ne şekilde sigortalı olabilecekleri merak ediliyor. Buna göre 5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesine göre ev hizmetlerinde çalışanlar ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az olanlar olarak iki ayrı kategoriye ayrılıp sigortalı olabiliyorlar. 4/A kapsamında sigortası yapılan bu çalışanlar sigortalı sayılmaktadırlar. Ancak bazı durumlarda ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı sayılmıyorlar. İşverenlerin yakınları aynı evde ikamet ediyorlarsa ev hizmetlerinde çalışsalar bile sigortalı olarak sayılmıyorlar. Anne, baba, kardeş, çocuk, amca, hala, dayı, teyze bu kapsama giriyor. Bu kapsam dışında kalanlar aynı evde ikamet etseler de ev hizmetlerinde çalışıyorlarsa sigortalı sayılabiliyorlar.

SİGORTALI GÖSTERMEK İÇİN BAŞVURULAR NASIL YAPILIYOR?

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışanların sigorta bildirimleri internet üzerinden kolay bir şekilde yapılabiliyor. 10 gün ve daha fazla süreli ev işlerinde çalışanların sigorta bildirimleri de e-devlet sistemi üzerinden yapılabiliyor. Kazançlarda bir değişiklik yoksa işverenler sigorta primlerini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebiliyorlar. İşverenler açısından ise bazı durumlarda SGK’ya başvuru formu verilmesi gerekebiliyor.

BİLDİRİM YAPMAYANA PARA CEZASI!

SGK ev hizmetlerinde çalışanların sigorta bildirimlerinin yapılmamasına dair denetimlerini arttırdı. Buna göre ev hizmetlerinde çalıştırılan ve bildirim yapılmayan her bir çalışan için işverene brüt asgari ücret kadar yani 6.471 TL idari para cezası uygulanıyor. Bununla da kalınmıyor çalıştırılan sürenin karşılığı olan tüm primler faizi ile tahsil ediliyor.

Finans Haberleri