Türkiye’de SGK’dan emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaşların sayısı 16 milyonu aştı. Her ay SGK bütçesinden bu vatandaşlara maaş ödemesi yapılırken kurumun bütçesi ucu ucuna yetmeye başladı. Çalışanların ödemiş oldukları primlerle SGK’nın emekli maaşlarını çevirmesi güç bir hale gelirken artık usulsüz bir şekilde emekli maaşı alanlara dair önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Buna dair özel bir çalışma yapılırken bu çalışmanın detayları da açıklandı.
YAPAY ZEKA DESTEKLİ DENETİM!
SGK tüm emekli maaşlarını incelemeye aldı. Bu konuda kurulan özel birimde SGK’nın çok sayıda müfettişi yer alıyor. Üstelik yapay zeka imkanından da destek alınıyor. Sistem içerisinde yapay zekanın usulsüzlük şüphesini tespit etmesi ile beraber müfettişler devreye giriyor ve araştırma yapılmaya başlanıyor. Müfettişlerin ilgili kişinin hakkı olmadığı halde emekli maaşı aldığını tespit ederse o zaman devreye yaptırımlar giriyor.
HANGİ USULSÜZLÜKLER TESPİT EDİLİYOR?
SGK’dan emekli maaşı almak için belirli şartların olması gerekiyor. Bu şartlar karşılanmadan herhangi bir nedenle sigortalı eğer emekliye ayrılmışsa onun tespiti halinde hakkında işlem yapılıyor. Ancak bu yolla tespit edilen usulsüzlüklerin sayısı oldukça düşük olduğu bildirildi. Asıl sorunlu emekli maaşları ise malulen emeklilerden çıkıyor. Malullüğü sona ermesine rağmen emekli maaşı almaya devam edenler bu sistemle kolayca tespit edilebiliyor. Ayrıca sahte boşanma yoluyla anne veya babalarından yetim maaşı alan kadınlar için de kapsamlı bir araştırma yapılıyor. Tüm bu ihlallerin tespiti halinde ortaya çıkan faturanın bedeli oldukça ağır oluyor.
EMEKLİ MAAŞLARI KESİLİYOR!
SGK’nın yaptığı bilgilendirmeye göre hakları olmadığı halde emekli maaşı almaya devam edenlere uygulanan yaptırımların boyutu biraz ağır oluyor. SGK’yı zarara uğratan bu vatandaşlar tespit edildiğinde yapılan ilk işlem direkt olarak emekli maaşının kesilmesi oluyor. Ancak yaptırımlar burada sınırlı kalmıyor ve sadece emekli maaşı kesilmesi ile konu kapanmıyor.
SGK’dan haksız yere emekli maaşı alanlara o güne kadar yapılan tüm ödemeler yasal faizi ile geri isteniyor. Örneğin 10 yıl boyunca bu şekilde emekli maaşı alan bir vatandaştan 10 yıl boyunca aldığı tüm ödemeler yasal faiz ile hesaplanıp kendisinden isteniyor. Emekli olduğu için aldığı sağlık hizmetlerinin bedeli de kendisinden isteniyor. Bu toplu para tutarı 300-400 Bin TL’yi bulabiliyor. Bu ödeme ne taksitlendiriliyor ne de süre veriliyor. 1 ay içerisinde ödemeyenlerden bahsi geçen para yasal yollarla icra marifetiyle alınıyor.