Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak başvurularını gerçekleştiren kişilere para ödemesi yapılacak. Temmuz ayında asgari ücret ve memur maaşlarına yapılan zam sonrasında ödeme miktarı 10 bin liranın üzerine çıkarken, başvuru yapan vatandaşlar bu ödenekten faydalanabilecekler. 5 yıla kadar geriye dönük ödeme imkanının da bulunduğu düzenlemede, çalışanın ya da emekli olan kişilerin yakınlarına maaş bağlanıyor.
SGK’dan 10 bin TL ödeme alabilirsiniz
SGK’ya başvuru yapanlara hem şimdi hem de 5 yıl geriye dönük ödeme yapılmasına yönelik kapı açıldı. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin vefatı durumunda ailesine SGK tarafından ölüm aylığı bağlanmaktadır. Ölüm aylığından yararlanabilmek için sigortalı kişinin belirli bir süre prim ödemiş olması gerekmektedir. Bu ödenek, maaş alan dul eşin bir başkasıyla evlenene kadar verilmektedir. Fakat bir eşin iki eşten birden ölüm aylığı alması mümkün olmamaktadır.
5 yıl geriye dönük ödeme de yapılıyor
Herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışan kişinin vefatı halinde ardında bıraktığı kişilere ölüm aylığı bağlanabilmesi için en önemli şart prim günü ödemiş olması oluyor. Buna göre, hayatını kaybetmiş kişinin ölüm tarihinden önce en az 5 yıl prim ödemiş olması şartı aranıyor. Bu şartın karşılanması durumunda kişinin ailesine para ödemesi yapılabiliyor.
Bu durumda 5 yıldan az primi olan kişinin vefatı durumunda geride kalanlara aylık bağlanmıyor. Vefat eden kişi SSK’lı yani 4a’lı ise, bu durumda borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olmalı ve toplam 900 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekmektedir.
SGK’ya başvurmak gerekiyor
SGK’dan ölüm aylığı alabilmek için şartları taşıyan kişilerin yazılı olarak SGK’ya başvuru yapmaları gerekir. Kişi eğer ki ölüm aylığı hak etmesine rağmen başvuru yapmadıysa, 5 yıl geriye dönük olarak ölüm aylıklarını toplu bir şekilde alabilmektedir.
Ölüm aylığı kimlere verilir?
Sigortalı kişinin vefatı durumunda geriden kalan eş, çocuk, anne ve babaya ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Fakat bu kişilerin de bazı şartları taşıyor olmaları gerekir. İlk olarak vefat eden kişi ile ölüm tarihinde evli olan eşe aylık bağlanmaktadır. Sigortalı eşinin çalışması ya da kendi sigortası sebebiyle aylık geliri olması durumu değiştirmemektedir. Eşi vefat eden kişi çalışıyorsa ya da emekliyse de ölüm aylığı ödemesinden yararlanabilmektedir.
Ayrıca vefat eden kişinin kız çocuklarına evli olmamaları şartı ile yaşa bakılmadan ölüm aylığı ödenmektedir. Kız çocuğu evlendiğinde ise alacağı ölüm aylığı kesilmektedir. Boşanması durumunda da yeniden aylık almaya hak kazanır. Fakat burada belirtmek gerekir ki, kız çocuğu evlenirken devletten çeyiz parası almışsa boşandığında ölüm aylığı hak sahibi olmaz. Erkek çocuklarında ise 18 yaşına kadar ölüm aylığından alma hakları bulunmaktadır. 18 yaşından sonra bu hak ellerinden gider.