Sigara ve alkole ÖTV zammı geliyor! Oran belli oldu, fiyatlar güncellenecek!

Sigara ve alkol ürünlerinden alınan ÖTV’de yapılacak artışa dair net oran belli oldu. Sigara ve alkole yüzde kaç ÖTV zammı yapılacak?

Türkiye’de enflasyon rakamları tepeden tırnağa tüm hayatı etkiliyor. Maaş zamlarından kira artış oranlarına kadar belirleyici olan enflasyon rakamları sigara ve alkolde de ÖTV oranlarının belirlenmesinde direkt etki yapıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının ardından sigaradan ve alkolden alınacak olan ÖTV’de ne kadar artış yapılacağı da belli oldu.

SİGARA FİYATLARI ZAMLANACAK!

Sigaradan alınan ÖTV’de 6 ayda bir otomatik olarak güncelleme yapılıyor. Açıklanan enflasyon verilerine göre sigara ürünlerinde ne kadar artış yapılacağı hesaplanıp uygulamaya sokuluyor. TÜİK’in Aralık ayı enflasyonunu açıklamasıyla beraber sigara fiyatlarına ne kadar zam gelebileceği de aşağı yukarı belli oldu.

Sigara için uygulanacak olan ÖTV zammı yüzde 22,29 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden yapılan bu hesaplama ile 2022 yılının son 6 ayında yüzde 22,29 oranında artış kaydedildi. Böylece sigarada da ÖTV artışı belli olmuş oldu.

Sigara üreticileri meydana gelen bu ÖTV zammını fiyatlara yansıtmak için şimdiden hazırlıklara başladılar. Firmaların üretim maliyetlerindeki artışları da hesaba katmaları ile sigara fiyatlarına en az yüzde 25 zam yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Böylece 30 TL’ye satılan bir sigaraya 7,5 TL zam yapılarak fiyatın 37,5 TL’ye yükselmesi sağlanacak.

ALKOL ZAMMI DA GELİYOR!

ÖTV artışı otomatik olan bir diğer ürün grubu da alkollü içecekler oluyor. Alkollü içeceklerde de yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı uygulanacak. Bu ürünlere de yüzde 25 civarında zam yapılmasına dair beklenti içerisine girildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN YETKİSİ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alkol ve sigarada ÖTV artışının uygulanmamasına dair karar alma yetkisi bulunuyor. Türkiye’nin ekonomik koşullarında bu yönde bir karar alınması zor bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini kullanırsa alkol ve sigarada ÖTV artışı yapılmayabilir.

Finans Haberleri