Sigortalı olarak çalışanların çalıştıkları yerden kendi istekleriyle ayrılmalarında kıdem tazminatı alabilmeleri için bazı şartları karşılıyor olmaları gerekiyor. Bu kapsamda kişilerin evlilik, sağlık, prim eksikliği ya da askerlik gibi konularda kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilmeleri için bazı hususlarda anlaşılması gerekiyor.
EVLİLİKTEN SONRA 1 YIL İÇİNDE VERİLMESİ GEREKİYOR
Kadın çalışanların evlilik nedeniyle işten çıkması halinde, çalışma süresine göre kıdem tazminatı ödenmektedir. Kişinin bu haktan faydalanabilmesi için, iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yazılı olarak feshinin verilmesi, bunun yanında evliliği belgeleyen belgenin işverene sunulması ve feshin evlilik nedeniyle yapıldığı belirtilmelidir.
KIDEM TAZMİNATINDAN OLMAMAK İÇİN MUTLAKA ALIN!
Bu şartlardan biri olan sağlık gerekçesiyle işten ayrılma konusunda, birçok kişinin aklında soru işaretleri bulunuyor. Normal şartlarda çalışanın sağlık sorunları gerekçesiyle iş akdini feshetme hakkı bulunmaktadır. Konu, İş Kanunu'nun ''İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı '' başlıklı 24. maddesinde detaylarıyla verilmiştir.
Söz konusu maddede iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması, işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı ya da yaşayışı için tehlikeli olursa ve işçinin yakından ve doğrudan görüştüğü işveren kişi ya da işçinin bulaşıcı bir hastalığı olursa iş sözleşmesinin süresi beklenmeden feshedilebildiği belirtiliyor.
Çalışanın sağlık sorunları nedeniyle iş akdini feshetmesi durumunda kıdem tazminatı alabilmesi için gerekli koşulları taşıyor olması gerekiyor. Belirteceğimiz koşulları taşımayanlar işini kaybetmelerinin yanı sıra aynı zamanda kıdem tazminatı da alamazlar.
Buna göre, Yargıtay'ın diğer birçok konuda aldığı kararında da işçinin yaptığı işin sağlığını etkilediğine dair sağlık kurulu raporu olmadan yapılan fesihler geçersiz kabul ediliyor. Bu sebeple sağlık nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminat almak isteyen kişinin mutlaka sağlık raporu olması gerekiyor.
ONLARA DA KIDEM TAZMİNATI YOK!
Hamilelik ya da doğum nedeniyle çalıştığı yerden ayrılan kişilerin de herhangi bir kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır. Hamilelik ya da doğum yapmak için işten ayrılmak, diğerleri gibi istifa olarak kabul edilmektedir. İşçinin kendi istifasını bunması ve tazminat haklarından vazgeçmiş olması nedeniyle de tazminat hakkını kaybetmektedir.
Bunun yanında ev işlerinde çalışan kişiler için de kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır. İş Kanununun 4. maddesine göre istisnalar arasında kabul edildiğinden ev çalışanlarının da ihbar ve kıdem tazminatı hakları yoktur.
Haber Kaynağı: Emlak365.com