Türkiye’de çalışma hayatında çok sayıda sorun yaşanırken bu sorunlar zaman zaman çözülebiliyor. Özellikle son bir yıl içerisinde Bakan Vedat Bilgin yönetiminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı çok sayıda konuyu çözüme kavuşturdu. Çözüleceği söyleyen konulardan birisi de taşeron işçilerin kadroya alınması meselesiydi. Yaklaşık 90 bin taşeron işçi kadroya geçirilecekti ama bunun için yasal durum yapılması gerekiyor. Taşerondan kadroya geçişte son durum ne?
Taşerona kadro son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Gündemde yer alan ekonomik meseleler birer birer sonuçlanmaya devam ederken, EYT konusunun çözüme ulaşmasının ardından en düşük emekli maaşı 7.500 TL olmuştu. Geçici işçi konusu da Meclis’ten geçti. Yaşanan gelişmelerin ardından kadro bekleyen yaklaşık 90 bin çalışan ‘Taşerona kadro Meclis’e geldi mi, ne zaman çıkıyor?’ araştırması yapıyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Taşerona kadro ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı…
Taşerona kadro konusunda çözüm çalışmaları devam ediyor. Kadroya geçmek için gün sayan on binlerce çalışanın gündeminde konunun ne zaman Meclis’e geleceği sorusu var. Bakan Bilgin taşerona kadro ile ilgili açıklamasında uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden konuların birer birer çözüme ulaştırıldığını ve taşerona kadro düzenlemesinin de bu konular arasında yer aldığını belirtti. İşte taşerona kadro son dakika gelişmeleri ve konunun detayları…
BAKAN BİLGİN’DEN TAŞERONA KADRO KONUSUNDA DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Her bir dosyayı çözerek ilerliyoruz. Bu dosyaların birçoğunu çözdük. Önümüzde çözülecek dosyalar var. Mesela taşeron işçiler meselesi var, onu sonuçlandıramadık ama çözeceğiz. Önümüzdeki dönemde de biz varız. Bizim hükümetimiz çözecek. Sosyal devlet politikaları devam edecek Türkiye’de” ifadelerini kullandı.Bakan Bilgin'in taşerona kadro düzenlemesine ilişkin açıklaması şu şekilde,
"Taşeron meselesine ilişkin de “Öncelikle bizim hükümetimiz döneminde KİT’lerde yaklaşık 800-900 bine yakın taşeron kadroya geçmiş vaziyetteydi. Oradan kalan 80 bin kişi var, onlarla ilgili çalıştık ama onların dışında da yeni taşeron işletmeler var. Yani esas işe ait olan bütün hizmetlerin kamuda kamunun yapması gerekir. Taşeron geçici bir şey için alınır. Esas işleri kamuda kamu işçilerinin yapması lazım. Bu bakımdan da taşeronun çok münferit alanlarda, esas işte değil geçici işlerde kullanılabilir olduğunu düşünüyorum. Onun dışındakilerin hepsinin taşeron işçiliğine son verecek şekilde düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu işte önce kamudaki, KİT’lerdeki taşeronları planladık. Diğerlerini çalışırken bu dosya önümüzde kaldı.
Şimdi meclisin önümüzdeki haftadan itibaren çalışamayacağı bir dönemdeyiz ama önümüzde dosyamız duruyor. Çalışmamızın büyük bir kısmını tamamladık. Diğerlerini de tamamlayacağız inşallah seçimden sonra. Seçimden sonraya kalır diye düşünüyorum. Çözeceğimiz konulardan birisi bu."
TAŞERONA KADRODA SON DURUM
Taşerona kadro düzenlemesinin çıkmasıyla 90 bin işçi de kadroya geçecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gündeminin ilk sırasında yer alan geçici işçi düzenlemesi Meclis'ten geçti. Bu konunun da çözüme ulaşmasının ardından gözler taşerona kadro düzenlemesine çevrildi.
TAŞERONA KADRO NE ZAMAN ÇIKACAK?
Taşerona kadro konusunda önemli bir açıklama da AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’dan geldi.
Kritik görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulunan Atalay, ülkenin seçim atmosferinde olduğuna vurgu yaparak kendilerinin gündemlerinin 700 bin işçinin kamu sözleşmesi olduğunu söyledi.
Görüşmenin ana başlığının bu olduğunu ifade eden Atalay “Cumhurbaşkanının yaklaşımı iyi olduğu için Çalışma Bakanlığına talimat verdi, şimdi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüşeceğiz. Seçimden evvel 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz.” dedi.
Açıklamasının sonunda ise gündemde geçici işçi, kamu sözleşmesi ve taşeron işçilerin kadro geçmesi şeklinde konuştu.
SEÇİM SONRASINA KALDI
Taşerondan kadroya geçiş konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir çalışma gerçekleştiriyor. Ancak bu çalışma seçim öncesinde yasalaşamayacak. TBMM dün bu dönemin son oturumuna yaparak tatile girdi. 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerden sonra tBMM yeni milletvekilleri ile yeniden açılıp yasama çalışmalarına başlayacak. Taşeron işçilerin kadroya geçirilebilmelerine dair yasal düzenleme de en erken o zaman TBMM’den geçebilecek.