TBMM Genel Kurulu’nda önemli kanun değişiklikleri oylanarak yasalaştı. Ekonomiye ilişkin yapılan kanun değişiklikleri ile beraber vatandaşlara bazı yeni imkanlar getirildi. Özellikle TEDAŞ’a vatandaşların olan bazı borçların silinmesine dair yapılan kanun değişikliği çok sayıda vatandaşın sorun teşkil eden elektrik faturası borçlarını ortadan kaldıracak.
BAZI ELEKTRİK BORÇLARI SİLİNECEK!
Yapılan kanun değişikliği ile beraber bazı elektrik faturası borçları da siliniyor. Ancak bu genel olarak tüm elektrik faturası borçlarını kapsamıyor. Sadece Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin 8TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan ve özelleştirme devir işlemleriyle TEDAŞ’a devredilen alacakların silinmesine dair imkan tanındı. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle asıl alacak tutarı 2.000 TL’yi aşmayan alacaklar silinecek. Yine aynı kapsamda kimlik numarası veya vergi kimlik numarası tespit edilemediği için ulaşılamayan, feshedilmiş, ticaret sicilinden terkin edilmiş, tasfiye edilmiş abonelerin de alacaklarından vazgeçilecek.
TEDAŞ’a elektrik borcu bulunan ve yapılan kanun değişikliği çerçevesinde kapsam dışında tutulan abonelerin de geçmiş dönem elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlarına ise yapılandırma imkanı getiriliyor. Bu borçları vatandaşlar taksitlere bölerek ödeyebilecekler. Bu şekilde tahsil edilemeyen alacakların tahsili amaçlanıyor. 1 Ekim 2021 tarihine kadar vadesi geldiği halde ödenmeyen veya yapılandırılmayan elektrik tüketim borçları yapılandırılabilecek ve taksite bölünecek.
MEMURLARA İKRAMİYE KARARI!
Yapılan kanun değişikliklerinden birisi de memurları kapsıyor. Sendikalara üye olan ve bu üyelikleri için aylık kesintisi yapılan memurlara yılda 4 ay toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. Bu ikramiye ödemeleri her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yapılacak. Ne kadar ikramiye ödeneceği ise 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu tespit edilerek ödenecek.
Hangi sendikaya üye olunduğu alınacak olan toplu sözleşme ikramiyesinde etkili olacak. Kurulu olduğu hizmet kolunda çalışan memurların yüzde 2’sinden fazlasını üye olarak kaydetmiş sendikalara üye olan memurlara daha yüksek tutarda ödemeler yapılabilecek. Bu kapsama girmeyen sendikaya üye olan memurlar daha düşük tutarlarda ödeme almak zorunda kalacaklar.