Anayasa Mahkemesi tarafından trafik sigortaları ile ilgili olarak çok önemli bir karar verildi. Bu karar ile beraber sigorta şirketlerinin tazminat yükümlülükleri de artmış oldu. Alınan karar sigorta şirketlerinin tazminat ödemelerini azaltan uygulamalara da son vermiş oldu. Bu uygulamalar üzerinden artık hesaplama yapılamayacak ve sigorta şirketleri daha yüksek tazminat ödemesi yapacaklar.
ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETMİŞTİ!
Konuya dair bir değerlendirme yapan Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Karasu, “Anayasa Mahkemesi, Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesindeki zorunlu trafik sigortası kapsamında ödenecek olan destekten yoksun kalma, sürekli sakatlık ve motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanmasına dair kurallar Anayasaya aykırı bulunarak iptal edildi. Bu karar ile beraber sigorta şirketleri tazminatları Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesine göre değil Borçlar Kanunu’nun haksız fiillere ilişkin maddeleri ile Yargıtay’ın içtihatlarına göre hesaplayacaklar.” dedi.
SİGORTA ŞİRKETLERİ DAHA FAZLA TAZMİNAT ÖDEYECEKLER
Ödenecek tazminatların artacağını belirten Prof. Dr. Rauf Karasu, “Bu karar ile beraber sigorta şirketlerinin tazminat yükümlülükleri azaltan uygulamalar da devre dışı kalmıştır. Sigorta şirketleri artık eskiye göre yüzde 20-30 oranında daha fazla tazminat ödemesi yapmak zorunda olacaklar. Burada kazançlı çıkan da vatandaş olacak.” ifadelerini kullandı.
Trafik kazalarında oluşan araçların değer kayıplarına dair hesaplama formülünün de değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Rauf Karasu, “Anaysa Mahkemesi bu kararı almadan önce araçlarda meydana gelen değer kayıpları Trafik Sigortası Genel Şartlarının ekinde bulunan bir formül ile hesaplanıyordu. Bu da sigorta şirketlerinin yararına olabiliyordu. Alınan son karar ile beraber bu formül araçların değer kayıplarında yapılan hesaplamada kullanılamayacak.” şeklinde konuştu.
DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL HESAPLANACAK?
Trafik sigortası primlerinin artma ihtimalinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rauf Karasu, “Araçların kaza sonrasında meydana gelen değer kayıpları bundan sonra şöyle tespit edilecek. Sigorta eksperleri kaza yapan aracı inceleyerek yetkili bayi ve servislerden kaza yapan aracın kaza öncesi ve kaza sonrası satış bedellerini öğrenecekler. Bu iki bedel arasındaki fark aracın uğradığı değer kaybı olacak. Bir araç kaza yapmadan önce 500 Bin TL ise ve kaza sonrası değeri 400 Bin TL’ye düşmüşse aradaki 100 Bin TL’lik farkı sigorta şirketi değer kaybı tazminatı olarak ödeyecek. Bu da sigorta şirketlerinin tazminat yükümlülüklerinin arttığını gösteriyor. Bu karar trafik sigortası primlerini de yükseltebilir.” dedi.