Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 61 numaralı Sirküler ile ticari ve zirai kazançlarda uygulanacak olan 2022 yılı üçüncü geçici vergi dönemi yeniden değerleme oranı açıklandı. Buna göre uygulanacak olan yeniden değerleme oranı yüzde 92,93 oldu. Bu oran ile beraber işletmeler sabit kıymetlerini enflasyon karşısında koruma imkanına sahip olacaklar.
GİB tarafından yapılan açıklamaya göre Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranına vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Bundan dolayı da GİB yeniden değerleme oranını belirleyerek açıkladı.
2022 yılı içerisinde vergi mükellefleri Vergi Usul Kanunu’nun geçici 32 ve mükerrer 298. maddeleri gereği yeniden değerleme yapma imkanı bulabiliyorlar. Ancak yeniden değerleme oranının ilkinden yararlanmak için yüzde 2 vergi ödenmesi gerekiyor. Diğerinde ise mükelleflerden herhangi bir vergi ödenmesi şartı istenmiyor. Enflasyon düzeltme şartlarında ertelemeye gidildiği için mükellefler 31 Aralık 2023 tarihine kadar vergi ödemeye gerek olmaksızın yeniden değerleme imkanından yararlanabilecekler.
YENİDEN DEĞERLEME ORANI NE İŞE YARAYACAK?
İşletmeler amortismana tabi iktisadi kıymetler ve bunlara ait amortismanların yeniden değerleme oranı ile çarpılması şeklinde bulunan yeni değerin iktisadi kıymetin faydalı ömrüne bölünmesiyle bulunan tutarı gider olarak yazabilecekler. Ayrıca yeniden değerleme yapıldığında amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemeden önceki net net bilanço aktif değerinin yeniden değerleme yapıldıktan sonra net bilanço aktif değerinden indirilmesiyle bir değer artışı yapılacak. Bu arttırılan değer de bilançonun pasifinde özel bir fon hesabına alınacak. Bu şekilde işletmeler öz kaynaklarını güçlendirmiş olacaklar. Bu uygulama ile işletmeler finansman gider kısıtlaması ve teknik iflas uygulamalarında da kazançlı çıkabilecekler.