Vedat Bilgin açıkladı, çalışmalar başladı! Emeklilik prim günü şartı değişiyor mu?

SGK bünyesinde sigorta türlerinden birisi olan Bağkur’da emeklilik prim şartı ile alakalı olarak devrim gibi bir değişiklik yapılması için hazırlıklar başlatıldığı bildirildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin konu hakkında açıklama yaptı.

Türkiye’de emeklilik meselesi kadar insanların aklını meşgul eden bir ikinci bir konu bulunmuyor. SGK mevzuatında yıllar içerisinde yapılan değişikliklerle beraber kimin, kaç prim günü ile emekli olacağı tam bir karmaşaya dönüşüyor. Özellikle SSK’lılar ile Bağkur arasında yaşanan ayrım bir tür adaletsizliğe neden oluyor.

BAĞKUR’LULAR DAHA FAZLA PRİM TOPLAMAK ZORUNDA

Mevcut koşullarda bile bir SSK’lı çalışan 7200 prim günü toplayarak yaş şartına başlı olarak emekli olabiliyor. Ancak Bağkur’lu bir erkek çalışana bu imkan sağlanmıyor. Bu kişiden 9000 prim günü toplaması isteniyor. Bu da 1.800 gün daha fazla çalışma yapmak anlamına geliyor. Bu farkı kapatman için Bağkur’lular 5 yıl daha fazla çalışarak prim ödemek durumundalar. Bu da bir haksızlığa neden oluyor.

EYT İLE ÇÖZÜLEMEDİ!

Bağkur’lular ile alakalı olarak yaşanan bu rahatsızlık EYT düzenlemesi sürecinde de Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e sık sık aktarıldı. Ancak EYT düzenlemesi kapsamı içerisinde bu sorun çözülemedi. Bunlar da kapsam içerisinde alınmış olsaydı EYT problemi çok karmaşık bir hal alabilecekti.

VEDAT BİLGİN AÇIKLAMA YAPTI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konu hakkında yeni bir açıklama yaparak, “Bağkur’luların prim konusundaki itirazlarına olumlu yaklaşıyoruz. Bunun ile alakalı olarak zaten bir çalışma yapıyoruz. Belki SGK’nın 4/B çerçevesine giren herkesi aynı şekilde değerlendiremeyebiliriz. İstihdam sayısına göre bir kriter belirlemek daha mantıklı olabilir. Bir eşitleme üzerinde çalışılıyor ama bugün şu şekilde yapılacak şeklinde bir durum sözkonusu değil. Bakanlığımızın meseleleri arasında SSK ve Bağkur arasında prim eşitlemesi meselesi de var.” şeklinde konuştu.

SSK VE BAĞKUR EŞİTLENİŞRSE NE OLACAK?

SSK ve Bağkur’lular farklı koşullarda emekli olma hakkında sahip olabiliyorlar. SGK bu sigortalıların emeklilik koşullarında bile farklılık yapıyor. Eğer primler eşitlenirse Bağkurlu erkeklerden istenen 9000 prim gün sayısı 7200’e düşecek. Bağkur’lu kadın erkek ayrımı da kalkacak ve 7200 prim günü emeklilik şartı olacak. Aynı şart SSK’lılara uygulandığı için adalet sağlanmış olacak.

Finans Haberleri