Dünya ve Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik sürece ilişkin Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar değerlendirmelerde bulundu. Tekirdağ'da bir açılış etkinliğine katılan ve burada bir konuşma yapan Çakar, bankacılık sektörüne dair son durumu yorumladı.
TAHSİL EDİLEMEYEN KREDİ BORÇLULARININ ORANI YÜZDE 3
Çakar konuşmasının başında küresel ekonomide geçen süreci değerlendirdi. Salgın nedeniyle küresel ekonominin tedarik zincirleri, gıda, enerji, ulaşım ve turizm alanlarında büyük sorunların yaşandığını söyleyen Çakar 2021 yılında bu sorunların kısmen çözüldüğünü söyledi. Son olarak Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşın küresel ekonomiye etkilerini ele alan Çakar, Türkiye'nin bu süreçte neler yaşadığını söyledi.
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5'lik bir büyüme yapacağını ifade eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Türkiye'nin üretim kalite ve kapasitesinin çok iyi durumda olduğunu sçöyledi. Sanayide kapasite kullanım oranının yüzde 75 ile yüzde 76 bandında olduğunu ifade ederek bu oranla dünyadaki negatif görünümden ayrıştığımızı söyledi.
Bankacılık Sektörünü Yorumladı
Türkiye'de bankacılık sektörünün geldiği noktaya dair verileri paylaşarak sektörün 9 trilyon 483 milyar TL'lik aktif büyüklüğe ulaştığı kaydedildi. Bu büyüklüğün 5,5 trilyon lirasının da gerçek ve tüzel varlıklardan oluştuğunu aktaran Çakar özkaynak büyüklüğünü 801 milyar TL olarak aktardı.
Kredi Borçluları
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar; pandemi, savaş, enflasyon gibi olumsuz etmenlerin kredi kullanım ve ödemelerine dair sonuçlarını yorumlayarak tüm olumsuzluklara rağmen kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 3 olduğunu, tüm zamanlara bakıldığında bu oranın çok makul seviyede olduğunu söyledi.