Türkiye’de bir süredir 200 TL’lik banknotun artık en büyük banknot olarak yeterli olmadığı tartışmaları yapılıyor. Ekonomistler artan enflasyondan dolayı yeni banknotların piyasaya sürülmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Merkez Bankası yetkilileri ise böyle bir planları olmadığını açıklıyorlar. Yaşanan bu gelişmeler hakkında Ziraat Bankası’nın Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu görüş bildirdi.
500 TL Mİ GELİYOR?
500 TL’lik banknot ile 5 TL’lik madeni paranın basılıp çıkarılmasının zorunlu hale geldiğini belirten Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Seçimden sonra ister muhalefet göreve gelsin isterse de mevcut iktidar devam etsin 500 TL’lik banknotu basmak ve 5 TL’lik madeni parayı çıkarmak öncelikle arasında yer alacak. 500 TL’lik banknot çıkarsanız ve emisyon aynı kalsa bu enflasyon doğurmayacaktır. Ancak enflasyon 500 TL’lik banknotu doğurabilir.” dedi.
Merkez Bankası’nı da eleştiren Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve TL’nin değerini korumaktır. Bu kanunla açıkça belirtilmiş bir görevdir. Eğer Merkez Bankası enflasyonla mücadele edip TL’nin değerini korumuş olsaydı bugün bu meseleleri konuşuyor olmazdık. 500 TL’Lik banknot bir ihtiyaç haline gelmezdi. Bu tamamen Merkez Bankası’nın görevini yapmamasından kaynaklanan bir sonuçtur.” ifadelerini kullandı.
200 TL banknotun piyasaya çıktığı Ocak 2009'dan bu yana çok değer kaybettiğini anımsatan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Ocak 2009'da 1 dolar, 1,53 liraya eşitti. En büyük banknot olan 200 TL ile 131 dolar alınıyordu. Bugün 1 dolar, 20 TL tekabül ediyor. 200 TL ile 10 dolar alınabiliyor. Başka bir örnek vermek gerekirse Ocak 2009'da 1 litre motorin 2,37 liraydı. 200 TL ile 84 litre motorin alınıyordu. Bugün 1 litre motorin 22 TL'dir. 200 TL ile 9 litre motorin ancak anılıyor" diye konuştu.
SEÇİMDEN SONRA ÇIKARILIR
Uluslararası kabullerin en büyük kupürlü banknotun emisyon içindeki payının yüzde 50'yi geçtiği taktirde daha büyük bir banknot çıkarılması gerektiğini gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Şenol Babuşcu, şunları kaydetti:
''Şu an itibariyle en büyük banknot olan 200 TL'nin emisyon içindeki payı yüzde 59'u geçmiştir. Diğer bir kabul ise en büyük 2 banknotun emisyon içindeki payının yüzde 90'ı geçtiği taktirde daha yüksek kupürlü bir banknotun çıkarılması gerektiğidir.
Ülkemizde şu an itibariyle en büyük 2 banknot olan 200 ve 100'lük kupürlerin emisyon içindeki payı yüzde 92'dir. Bu durumda 500 TL'lik banknotun çıkarılmasının gerekliliği açıktır.
Sonuç olarak seçimden sonra 3 ay içinde Merkez Bankası seçilen hükümetin önüne 500 TL'lik banknotun ve madeni 5 liranın çalışmasını koyup, çıkarılmasını istenilecektir. 2024 yılı içinde ise 1000 TL'lik banknot ve 10 TL'lik madeni paranın piyasa çıkarılması da bir gereklilik olarak ortaya çıkacaktır."
Merkez Bankası yaşanan bu tartışmalara bir süre önce katılmış ve 500 TL’lik banknot için herhangi bir çalışma yapılmadığını ve bu yönde bir planın olmadığını duyurmuştu.