17 Mayıs Yol Haritası: Tam Kapanma ve Bayram Sonrası 3 Kademeli Normalleşme Takvimi!

Tam kapanma sonrası için açıklamalar peş peşe gelmeye devam ederken Ankara kulisleri de sızdırılan bayram sonrası normalleşme planları ile ısınıyor. Milyonlarca kişi 17 Mayıs sonrası normalleşme takvimi hakkında bilgi edinmeye çalışırken özellikle de seyahat, düğünler, yüz yüze eğitim, okullar açılacak mı, spor salonları açılacak mı sorularına yanıt arıyor. Yine tam kapanma sonrası normalleşme adımlarında hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman bitiyor soruları da yanıt beklenen so

17 Mayıs sonrası normalleşme takvimi üzerinde çalışmalar tüm hızı ile devam ederken ilk olarak tam kapanma öncesi yaşanan büyük göçün geri dönüşü planlanacak. Hatırlanacağı üzere 17 günlük tam kapanma haberinin verilmesi ile beraber köprü, otoyollar ve otobüs terminallerinde büyük bir yığılma yaşanmış, tam kapanma öncesi adeta büyükşehirlerden kaçış yaşanmıştı.

Süreçte gidenlerin tamamının geri dönüp dönmeyeceği, dönüşün kademeli olarak nasıl yapılabileceğine dair çözüm önerileri tartışılacak.

TAM KAPANMA SONRASI İLK AÇILACAK İŞYERLERİ HANGİLERİ? RESTORANLAR, KAFELER, LOKANTALAR AÇILACAK MI, NE ZAMAN AÇILI?

Pazartesi günü yeni alınan kararlarda aksi yönde bir hüküm bulunmazsa tam kapanma dönemi için ilan edilen yasaklar devam edecek. CNN Türk tarafından yapılan ve Ankara'dan elde edilen kulis bilgilerine dayandırılan habere göre ilk olarak restoran, kafeler ve lokantalar açılacak.

Küçük esnafa normalleşme takvimi kapsamında öncelik tanınacak. Lokanta ve kafeler Londra formülü ile açılacak. Yani bu yerlerin açık havada hizmet vermesine izin verilecek. Bahçesi olmayan işletmelerin kaldırıma masa sandalye koymasına belediyelerin izin vermesi talep edilecek. Açık havada, sınırı sayıda kişiye hizmet verilecek. Saat 20:00 itibari ile bu işletmeler kapatılacak.

BAYRAM SONRASI SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI DÜZENLEMESİ! HAFTAİÇİ VE HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN KALKAR, KALKACAK MI?

Vatandaş süreçte en çok sokağa çıkma yasağı nedeni ile mağduriyet yaşarken normalleşme takvimi içerisinde de en çok bu yasağın kalkacağı zaman merak konusu olmuştu. Sızdırılan ilk bilgilere göre hafta içi sokağa çıkma yasağı eskiden olduğu gibi 21:00'e çekilecek.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ise Cumartesi günü kaldırılacak, Pazar günü ise uygulamaya devam edilecek. Bu noktada henüz Cumartesi günü için tüm illerde mi yoksa yüksek riskli iller dışında mı yasağın kaldırılacağı konusunda tartışmalar yaşanıyor.

TAM KAPANMA SONRASI OKULLAR AÇILACAK MI, NE ZAMAN AÇILACAK?

Tam kapanma sonrasında normalleşme konusunda okulların ilk olarak açılması talep edilirken sızdırılan bilgilere göre okullarda uzaktan eğitime devam edilmesi planlanıyor. Okullar açılana kadar öğretmenlerin tümünün aşılanması ve Eylül ayında yüz yüze eğitime başlanacağı belirtiliyor.

17 MAYIS SONRASI YOL HARİTASI VE 3 KADEMELİ NORMALLEŞME TAKVİMİ:

Bu önlemler ile başlayacak olan birinci kademenin ardından 31 Mayıs 2021 tarihi itibari ile ikinci kademeye geçiş yapılacak. Bu aşamada sokağa çıkma yasağı hafta içi 22:00'ye çekilirken Pazar günü de kaldırılacak. Küçük işletmelerde kademeli açılmalar başlayacak.

Temmuz ayı itibari ile ise üçüncü kademeye geçiş yapılacak. Düğün salonları belirli kurallar dahilinde ve yine kapasite sınırı ile açılacak. Ancak tüm bunlarda yeni vaka sayısı önemli belirleyici olarak takip edilmeye devam edecek.

Gündem Haberleri