2019 İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? Maaş Hesaplama ve Başvuru Şartları!

Kendi istediği dışında işten ayrılan vatandaşların gündemin'de işsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı alırken neler yapılmalıdır? yer alıyor. Detaylar haberimizde...

Kendi istediği dışında işten ayrılan vatandaşların gündemin'de işsizlik maaşı nasıl alınır, işsizlik maaşı alırken neler yapılmalıdır? yer alıyor. Detaylar haberimizde...

Çalıştığı yerde daha önce sigortası olan sonrasın da kendi isteği dışında işten çıkarılan vatandaşlar için işsiz kaldıkları süre boyunca işsizlik maaşı ödeniyor.



İşsizlik Maaşı'ndan Yararlanma Şartları!



İş sözleşmesi feshedildikten sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuruda bulunulması zorunlu'dur. İş sözleşmesi bitmeden önceki son 120 günde hizmet akdinin bulunması, çalışanın kendi isteği veya iş hatası dolayısı dışında bir nedenle işsiz kalması, Sözleşmenin feshedildiği tarihten önceki son 3 yılda 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmesi gibi sebeplerden dolayı işsizlik maaşı alınabilir.



İşsizlik Maaşına Nasıl başvuruluyor?



İşsiz kalan vatandaşın sözleşme sona erdikten sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a İşkur'un kendi resmi sitesinden veya da bizzat gidip başvuru yapması gerekiyor. Sigortalı işsizin yasa gereğince işe girme konusunda hiç bir sıkıntısı'nın olmaması gerekyor. Bu sırada işsiz kalan vatandaşa danışmanlık hizmeti'nin yanı sıra yeni iş bulma veya mesleki eğitim gibi haklar tanınmaktadır.



İşsizlik Ne Kadar Süreyle Ödenir?



İşsizlik maaşı tam olarak 180 gün, 600 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası primlerini hiç aksatmadan ödeyen bireyler için ödenirken, 900 gün sigortalı o çalışan ve sonunda işsizlik kalan sigorta primlerini ödeyenlere 240 gün ve son olarak da 1080 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası primlerini ödeyenlere ise 300 gün süreyle işsizlik maaşı verilmektedir.



İşsizlik Maaşı Alınırken Nelere Dilkkat Edilmeli!



Yaşlılık aylığı alınması, silahaltına alınması, yurtdışında çıkması, yeni bir işe başlaması, gibi sebepler işsizlik maaşını keser.



İşsizlik Maaşı Tutarı!



İşsizlik Maaşı Tutarı sigortalı çalışanın son dört ay içerisinde prime kazancı dikkate alınarak ve günlük brüt kazancın yüzde 40’ı kadar maaş bağlanır.



İşsizlik maaşı kapsamında ödenen tutar, asgari ücret brüt rakamının yüzde 80’inden daha fazlası kesinlikle olamaz. İşsizlik maaşlarından yalnızda damga vergisi alınmakta, diğer vergiler kapsam dışında bırakılmıştır.



Emlak365.com


Gündem Haberleri