2019 Muhtar Maaşları Ne Kadar Olacak?

2019 Yerel Seçim Sonrası muhtarlar iş başına geliyor. Muhtarlar ne kadar maaş alacak, seçimleri nasıl oluyor, muhtar olmak için aranan şartlar neler?

2019 Yerel Seçim Sonrası muhtarlar iş başına geliyor. Muhtarlar ne kadar maaş alacak, seçimleri nasıl oluyor, muhtar olmak için aranan şartlar neler?

Yerel Seçim sonrası muhtarların isimleri belli oldu. Muhtarların merak ettiği konular başına 2019 yılı muhtar maaşları ne kadar oldu? sorusu geliyor.



Her seçim de belediye başkanı yarışından daha büyük çekişmelere sahne olan muhtarlık maaşları 1.911 lira olarak ödeniyor.



Temmuz da açıklanacak olan zam oranı ile beraber bu rakam 2 bin 7 liraya yükselecek.



Muhtarlık Seçimleri Nasıl Oluyor?



Muhtarlık seçimleri Belediye Başkanı seçimleriyle aynı yılda aynı zaman da oluyor. Muhtarlık seçimleri de Belediye Başkanı seçimleri gibi 5 yılda bir yapılıyor.



Muhtar Olmak İçin Aranan Şartlar Neler?



En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak, TC vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak.



Okur yazar olmak (diploma şartı yok okuma yazma bilmek yeterlidir.), 2972 sayılı Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla (Kısıtlı olmamak, Hükümlü olmamak vs) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.



442 sayılı Köy Kanununun 41 inci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılan köy muhtarları ile 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanunun 18 inci maddesine göre sıfatları kaldırılan mahalle muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri tekrar aynı görevlere seçilemez.



Muhtarların Görevleri Nelerdir?



Hükümetin düzenlediği kanunlarda halkı haberdar eder, köyde şüpheli bir durum meydana geldiğinde kararkol ya da jandarmaya bigi verir.



Seçim zamanları geldiğinde sandık seçim kuruluna yardım eder, Muhtar, sorumlu olduğu bölgede salgın ve bulaşıcı hastalıklar görüldüğünde bu konuda önlemler alır ve gerekli kişilere bilgi verir, seçim zamanlarında seçmen kağıtlarını seçmenlere iletir.



Mahallede yaşayan vatandaşlara ilmühaber verir, Mahalle ya da köylerde yapılacak hizmetlerden oradaki vatandaşları haberdar eder.



Nüfus kağıdını kaybeden vatandaşların tekrar nüfus cüzdanı çıkarması için evraklarını hazırlar ve vatandaşlara verir.



Mahallenin durumu ile ilgili olarak gerekli yerler ile iletişime geçme, kurumlar ile iş birliği sağlamak gibi işleri yürütmekle mükelleftir.



Emlak365.com


Gündem Haberleri