2022 Doğum parası alma şartları nelerdir?

2022 doğum parası alma koşullarının başında hamile annenin doğum yapmış olması gelir. Henüz doğumunu gerçekleştirmeyen anneler doğum parası almaya hak kazanamaz.

2022 doğum parası alma koşullarının başında hamile annenin doğum yapmış olması gelir. Henüz doğumunu gerçekleştirmeyen anneler doğum parası almaya hak kazanamaz. 2022 yılında doğum parası almak için aranan şartlar şu şekildedir:

·         Hamile annenin doğum yapmış olması.

·         Çalışan kadının doğum izni başlamadan önce işyerinde çalışıyor olması.

·         Bebeğin ölü doğmaması.

·         Doğum yapan kadının doğum yaptığı anda sigortalı olması.

·         Doğumdan önceki 1 yıl içinde, doğum yapan kadının en az 90 gün sigortalı olması.

E-Devlet Üzerinden Doğum Parası Nasıl Sorgulanır?

E-devlet üzerinden doğum parası sorgulaması yapmak için öncelikle E-devlet web sitesine ya da mobil uygulamasına giriş yapmak gerekir. Daha sonrası arama bölümüne ‘doğum parası’ yazmak gerekir. Daha sonra çıkan sekmeye gerekir.

E-devlet üzerinden sorgulama yapmak istemeyen kişiler 183 ya da 144 numaralı hatları arayarak doğum parası sorgulama işlemi yapabilir.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası başvurusu yapmak için bazı evraklar istenir ve bu evrakların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne iletilip başvurunun başlatılması gerekir.

Doğum parası başvurusu için kişilerin yapması gerekenler ve başvuruda sunulması gereken evraklar şu şekildedir:

·         Doğan bebeğin T.C. kimlik kartı çıkartılmalıdır.

·         Doğan bebeğin ebeveynlerinden en az 1 tanesi Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.

·         Doğum yardımı başvuru formu ya da dilekçesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne iletilmelidir.

Yeni Doğan Parası Ne Kadardır?

Yeni doğum parası ücretleri 2022 yılında çocuk sayısına göre verilir. Yeni doğan parası ücretleri şu şekildedir:

·         1 Çocuk İçin: 300 TL

·         2 Çocuk İçin: 400 TL

·         3 ve Üzeri Çocuk İçin: 600 TL ödeme yapılır.

Sınıf öğretmeni olan kişilere İLKSAN tarafından 375 TL daha ödeme yapılır.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum parasının yattığı tarih başvuruların sonuçlanmasından hemen sonra E-devlet üzerinden başvuru yapan kişilere bildirilir. Başvuru sonuçları başvuru dahil olmak üzere toplam 55 günde açıklanır.

Açıklanan sonuçlar ile birlikte doğum parası başvurusu yapan kişiler belirlenen PTT merkezlerinden doğum paralarını alabilirler. Bunun için kişilerin kimlikleriyle PTT noktalarına gitmeleri gerekir.

Doğum Parası Nasıl Hesaplanır?

Doğum parası hesaplaması için çalışan kişinin son 3 aylık brüt ücretini bilmesi gerekir. Doğum parası başvuru yapan kişinin son 3 aylık brüt ücretinin 2/3 oranında ödenir.

Kişi aldığı 3 aylık ortalama maaş miktarını biliyorsa toplam maaşının 2/3’ü kadar doğum parası alabilir.

Çoklu Çocuk Yardımı Nedir?

Çoklu çocuk yardımının amacı ikiz, üçüz gibi tek seferde birden fazla çocuk doğuran kişilere maddi destek sağlamaktır. En fazla 24 ay süreyle ödenir.

0-2 yaş aralığındaki her bir çocuk için 2 yıl boyunca aylık 150 TL çoklu çocuk yardımı yapılır. Bunun için hanedeki kişi başına düşen gelir miktarının 1416 TL’yi geçmiyor olması gerekir.

Emzirme Ödeneği Nedir?

Emzirme ödeneğinin amacı yeni doğan yapan annelerin bebeklerine mama, süt desteği sağlamasını sağlamaktır. Emzirme ödeneği çalışan anneye ya da eşi doğum yapan erkeğe verilebilir. Emzirme ödeneği çocuk başına yapılır. Çocuk başına yapılan emzirme ödeneği miktarı 316 TL’dir.

Gündem Haberleri