Memur adayları iyi bir puan alabilmek için KPSS 2022 Lisans sınavına girdiler. Bu sınavda sorular sorulara dair tartışmalar ise sınav sonrasında hemen başladı. KPSS 2022’de çıkan sorular arasında yer alan bir soru ise hepsinden çok daha fazla tartışılmaya başlandı. KPSS’de çıkan ‘Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’u kim kurdu?’ sorusunun doğru cevabı ne? İşte adayların cevap vermekte zorlandığı o sorunun ayrıntılı cevabına dair bilgiler...
MÜHENDİSHANE-İ BAHR-İ HÜMAYUN NEDİR?
Osmanlı Devleti’nin önemli kurumlarından olan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun hakkında araştırmalar yapılıyor. Bu kurumun adının Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktarımı
İmparatorluk Deniz Mühendishanesi’dir. Osmanlı döneminde tersane ve donanmanın geliştirilmesi için faaliyette bulunmuştur. Tersane halkının eğitilmesi bu teknik okul ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bu okullarda ilk defa sınıflara tahta ve sıra konulmasına dair uygulamaya geçilmiştir. Ek olarak da okul matbaası da kurularak okulda okutulacak ders kitaplarının basılması sağlanmıştır.
MÜHENDİSHANE-İ BAHR-İ HÜMAYUN’U KİM KURDU?
Mühendishane-i Bahr-i Hümayun Osmanlı Devleti’nin 1774 yılında hayatını kaybeden padişahlarından III. Mustafa döneminde kurulmuştur. III. Mustafa’nın son ve en önemli icraatlarından birisi olan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun ilk olarak Hendese Odası adıyla bir sınıf şeklinde açılmıştır. 1782 yılında devrin padişahı olan I. Abdülhamit döneminde ise hendese Odası’na Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adı verilmiştir. Bu kurumun içerisinden daha sonr 3 eğitim kurumu daha çıkmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi, Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi olarak bilinen eğitim kurumları Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’un içinden çıkmıştır.
Türk eğitim tarihinde Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’un çok büyük bir önemi vardır. Modern anlamda ilk mektep olan bu okul 1768’deki Osmanlı – Rus savaşında Osmanlı donanmasının eksikliklerinin ortaya çıkması nedeniyle açılmıştır. Özellikle topçuluğun modernize edilmesi bizzat savaş sırasında tespit edilmiştir. Savaş devam ederken bir topçu mektebi açılsa da bunun savaşa etki edecek bir sonucu olmamıştır. Donanmanın modernleştirilmesi için Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’un kurulması kaçınılmaz hale gelmiştir.