2022 öğrenci affı başvurusu nasıl yapılır? Kimlerin başvuru yapma hakkı var?

TBMM’de çıkartılan kanun ile üniversite öğrencilerine af gelmişti. Peki 2022 öğrenci affı başvurusu nasıl yapılır? Öğrenci affından kimler yararlanabilir?

TBMM’de yapılan kanun değişikliği ile alınan öğrenci affı kararı 5 Temmuz 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. O günden bugüne kadar herkes öğrenci affı başvurularına dair gelişmeleri merak ediyorlar. Bugün bu konuda önemli bir gelişme yaşandı. Üniversiteler öğrenci affı başvurularını almaya başladılar. Peki bu öğrenci affı kimleri kapsıyor?

KİMLER ÖĞRENCİ AFFI BAŞVURUSU YAPABİLİRLER?

Geçmiş dönemde çeşitli nedenlerden dolayı üniversite eğitimlerini yarım bırakmak zorunda kalanlara üniversite kapıları öğrenci affı ile açıldı. Üniversite okurken okuldan ayrılmak durumunda kalanlara verilen bu haktan bazı istisnalar hariç herkes yararlanabilecekler. İntihal yapanlar, terör örgütleriyle bağı bulunanlar, devletin güvenliğine karşı faaliyet gösterenler ve tüm bu nedenlerden dolayı üniversitelerle ilişiği kesilenler öğrenci affından yararlanamayacaklar. Ayrıca üniversite sınavında başarılı olup bir programa yerleştirilen ama kayıt yaptırmayanlar da öğrenci affından yararlanma imkanına sahip olacaklar.

ÖĞRENCİ AFFI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Öğrenci affı başvurusu yapmak isteyenler direkt olarak üniversitelerine başvuruda bulunacaklar. 7 Kasım 2022 tarihine kadar başvuru yapılması gerekiyor. Bu tarihe kadar başvuru yapanlar 2022 – 2023 eğitim ve öğretim yılında üniversite öğrenimlerine kaldıkları yerden başlayabilecekler. Başvuru koşullarına ilişkin ayrıntılar ise YÖK tarafından açıklanacak.

Öğrenci affı başvurusu yapmak isteyenler yarıda bıraktıkları üniversitelere direkt olarak başvuruda bulunabilecekler. Öğrenci affı başvurusu için gerekli işlemler Öğrenci İşleri üzerinden yapılacak. Ancak başvuruda istenebilecek belgeler üniversiten üniversiteye değişiklik gösterecek. Şu anda öğrenci affı başvurusu yapanlar eğitimlerine güz yarı yılından itibaren devam edecekler. Ancak daha sonra başvuru yapılması halinde en erken ikinci dönem eğitim hayatlarına devam etme imkanı bulacaklar.

Gündem Haberleri