21 Haziran günü, en uzun gündüzün yaşandığı gündür. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalır, geceler uzamaya başlar. Bu güne aynı zamanda yaz gün dönümü de denilmektedir.
21 Haziran en uzun gün mü?
Yılın her 21 Haziran gününde en uzun gündüz ve en kısa gece yaşanır. Bu günden itibaren geceler uzar, gündüzler ise kısalır. 21 Haziran tarihi Kuzey Yarımkürede yaz mevsimi, Güney Yarımkürede ise kış mevsiminin başlangıcını ifade eder.
21 Haziran'da ne olur, yaz gündönümü nedir?
21 Aralık tarihinde güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye ise en eğik açılarla gelir. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise uzamaya başlar.
Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer ve kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz, güney kutup dairesinde de 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Kuzey Kutup Kuşağı aydınlık, Güney Kutup Kuşağı ise karanlık daire içinde kalır.
Gündüz süresi kuzeye gidildikçe uzamakta, bu sebeple Türkiye'de en uzun gündüz Sinop'ta, en kısa gündüz ise Hatay'da yaşanır. Öğlen saat 12.00'de Yengeç Dönencesi'nde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz.
21 Haziran tarihi Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsiminin başlangıcıdır. Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 90 derecelik dik açı ile düşer. 23 Eylül tarihine kadar gündüzler geceden uzundur. Yengeç Dönencesinin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır, bu tarihten sonra gölge boyları uzamaya başlar.