24 ilde inşaat yasağı geleceği resmen onaylandı! Bakanlık o iller için yapı yasağı çalışmalarına başladı

Deprem felaketinin ardından fay hattı bulunan bölgeler için tedbirlerin alınacağı ifade edilirken bakanlık yeni başladığı çalışmalarını duyurdu.

Oldukça büyük kayıplar verdiğimiz 6 Şubat depreminin ardından depremden etkilenen 11 ili yeniden ayağa kaldırmak amacı ile çalışmalar yapılmaya başlanmıştı. Bu çalışmalar devam ederken yeniden yapılacak olan konutların nasıl ve nereye yapılacağı konusu ise gündem oldu. Deprem riskli bulunan bu illerde konutların artık yüksek katlı olmayacağı, apartmanların altında bulunan mağaza uygulamalarına ise son verileceği ifade edilmişti.

Tüm bunların yanı sıra bugün bu konutların nereye yapılacağı hakkında da yeni bir karar alındığı ifade edildi. Yeni konutların inşaatı için toplamda 24 il için yasaklar getirileceği öğrenilirken bu yasakların riskli alanlara yapıların inşa edilmesinin önlenmesi için konulacağı öğrenildi. Konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından bugün açıklamalar geldi.

BAKANLIKTAN ONAY GELDİ FAY KANUNU YOLDA!

Toplamda 24 ilde yapılacağı öğrenilen bu fay yasağına ilişkin Bakan Özhaseki, "Bu arada yapı yasağı getireceğimiz mecburen yerler var. Bu isteğe bağlı değil. Eğer bir yerde fay kırığı varsa, fay hattı varsa ve hareketlilik her zaman mümkünse onun üzerine herhangi bir şekilde inşaya izin vermek, hangi şartlarda olursa olsun deliliktir.

Bir daha gel, bizi vur bir daha ölelim demektir. Çünkü Devlet Demiryolları'ndaki çelik hatların bile eğildiği bir ortamda siz fay kırıklarının üzerine inşaat yapılmasına izin veremezsiniz. Onun çalışmalarını zaten bakanlığımız bünyesindeki arkadaşlar aylardır sürdürüyorlar. Dere yataklarına izin veremezsiniz. Mecburen belirli bölgelere az da olsa yapı yasağının gelmesi lazım ve sonrasında da yeni yapılacak bölgelerle ilgili de birtakım tedbirler, standartlar, iyileştirmeler, belki de sert tedbirler demek daha doğru olur. Ona göre bizim yapıları yapmamız icap ediyor" ifadeleri ile daha büyük kayıpların verilmemesi için bu yasağın getirilmesine karar verildiği öğrenildi.

İLLER BELLİ OLDU!

Bu kanunun yürürlüğe girilmesi ile birlikte artık o bölgelere konut yapımının duracağı, eski konutların yıkılarak yeni inşaatlara izin verilmeyeceği öğrenildi. O iller ise şu şekilde verildi; Bolu, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Kütahya, Burdur, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Bingöl, Hakkâri, Erzurum, Tokat ve Erzincan

Aktif fay hattı bulunan bu illerde konut yapımlarında fay hattı geçen bölgelerde yasaklar konulacağı öğrenilmiş oldu.

Gündem Haberleri