Kamuda çalışan ve 4/D statüsünde bulunan taşeron işçiler için merak edilen iki konu başlığı bulunuyor. Bu konu başlıklarının birincisi taşeron işçilere yüzdelik dilim ile ek zam verilip verilmeyeceği ikincisi ise tayin hakkı. Bu iki konuda atılabilecek adımları haberimizde ele aldık.
Taşeron işçilerin mali ve sosyal hakları KHK ile kadroya alınmalarının ardından Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlendi.
O dönem kadroya alınan işçilerin bir çoğuna maaş konusunda farklı adımlar atılırken maaşların belirlenmesinin ardından zam oranları belirlendi. O dönemden bu zamana kadar sıkıntılı bir süreç yaşayan taşeron işçiler bir sonraki görüşmede iki konu hakkında talep içerisindeler.
TAŞERON İŞÇİLERE YÜZDELİK DİLİM İLE EK ZAM MÜJDESİ GELİR Mİ?
Taşeron işçilerin yaşadıkları en önemli sorun maaş zammı. Zira uzun süredir her 6 aylık dönemlerde sadece yüzde 4 zam alan taşeron işçilerden bir kısmının maaşının asgari ücretten daha düşük seviyeye gerilediği görüldü.
Taşeron işçiler adına yaşanan bu süreçte en önemli gelişme ise bazı kurumlarda çalışan 4/D'li personellerin açmış ve kazanmış olduklar davalar oldu. Bu davalar kapsamında taşeron işçilerin maaşları kadroya alınmadan önceki asgari ücret oranına göre yeniden belirlendi. Bu davaların sayısının artması ve çıkan kararların olumlu olması ile bu konuda toplu halde düzenlenme yapılması umudu oluştu.
Eğer Çalışma Bakanlığı bu konuda adım atarsa taşeron işçilerin maaşları yüzde 4'lük zammın dışında yüzdelik dilim ile ek zam almış olacak. Ancak bakanlığın bu konuda henüz bir çalışmasıolup olmadığı bilinmiyor. Bu konuda Çalışma Bakanı Selçuk detaylı bir bilgi aktarımı sağlamadı.
TAYİN HAKKI EN ÖNEMLİ TALEP
Taşeron işçilerin en önemli talepleri tayin hakkı. Çalışanlar çalıştıkları kurumlardan çeşitli nedenlerden dolayı ayrılmak istiyorlar. Ancak hazırlanan mali ve sosyal haklar düzenlemesinde böyle bir hakları yok. Ayrıca eşi memur olan taşeron işçilerin bazılarında ise aile birliği bulunmuyor.
2020 yılının Haziran ayında yapılacak gmrüşmeler öncesi işçilerin talep içinde oldukları en önemli başlıklardan tayin hakkı konusunda, düzenleme yapılması için yine Çalışma Bakanlığı'nın adım atması gerekiyor. Bu konunun Haziran yaında yapılacak görüşmelerde ele alınması kuvvetle muhtemel.