76 İlde Mutant Virüs Alarmı! Sağlık Bakanlığı'ndan Son Dakika Yeni Koronavirüs Tedbir Kararları Genelgesi

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni genelge ile alınacak olan mutasyonlu virüs tedbir kararları ilan edildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni genelge ile alınacak olan mutasyonlu virüs tedbir kararları ilan edildi. 76 ilde mutant virüs alarmı verilirken, mutasyonlu virüs tespit edilen toplam kişi sayısı 41 bin 552 olarak açıklandı. Artan mutasyonlu vaka sayısı sonrasında Türkiye genelinde Valiliklere son dakika kodu ile gönderilen yeni genelgede alınacak olan koronavirüs tedbir kararları şu şekilde sıralandı;

ZİYARET VE TOPLANTILAR ÖNLENECEK, KAMUSAL ALANLARIN GİRİŞLERİNE KİŞİ SAYISINI GÖSTEREN TABELALAR ASILACAK!

76 ilin Valiliklerine gönderilen genelge kapsamında banka, PTT, market, pasaj, iş merkezleri, Alışveriş Merkezi ve pazar gibi kamusal alanlara içeride aynı anda bulunabilecek kişi sayısını gösteren tabelaların asılması sağlanacak. Bu kişi sınırlamasına kesinlikle uyulacak ve kapalı ortamlara aynı anda fazla kişinin girmesi engellenecek.

Camilerde hutbeler yolu ile, muhtarlıklar, sosyal medya ve kanaat önderleri yardımı ile ziyaret ve toplanmaların önlenmesine yönelik mesajlar yayımlanacak.



TÜM KAMUSAL ALANLARDA VE İŞYERLERİNDE HES KODU SORGULAMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ!

Artan vaka sayısı sonrasında tüm kamusal alanlarda, işyerlerinde, toplu olarak bulunulan alanlara girişte HES kodu sorgulaması zorunlu hale getirildi. Yeni vaka sayısında yaşanan artış ile tüm kamu ve özel hastaneler pandemi hazırlık planlarını yeniden değerlendirmeye alacak. Okullarda yapılan denetim arttırılacak. Mahalleler tek tek incelemeye alınırken atak hızı yüksek olan mahalle ve bölgelerde denetimler arttırılacak.



SURİYELİ SIĞINMACILAR DA TAKİP ALTINA ALINACAK!

Son dönemde sık sık şikayet konusu olan Suriyeli sığınmacıların kalabalık ev ziyaretleri konusunda da yeni genelge ile adım atıldı ve "Suriyeli misafirlerin yoğun olarak bulunduğu yerleşim yerlerinde vaka sayıları, sağlık kuruluşlarına başvuru ve alınan numune sayıları ve pozitiflik yüzdeleri ile ortalama temaslı sayıları yakından takip edilecek" ifadeleri ile yeni alınan karar duyuruldu.

MUTANT VİRÜS TESPİTİ İÇİN RASTGALE SEÇİLEN NUMUNELERDE ÖZEL TEST UYGULANACAK!

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile bundan sonra gelişigüzel seçilen numuneler üzerinden mutasyonun tespiti yapılacak. Temaslı tespitinde vakanın ev, işyeri, komşu, sosyal çevresi ve seyahat öyküsü ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak bir kez daha sorgulamaya ve incelemeye tabi tutulacak.



ÇALIŞAN PERSONELDE KORONAVİRÜS TESPİT EDİLMESİ HALİNDE NE YAPILACAK?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan son genelge kapsamında cezaevi, huzurevi, engelli bakım merkezi, geri gönderme merkezi, kamp yeri başta olmak üzere tüm toplu yaşam alanlarında hizmet veren görevlilerde koronavirüs tespit edilmesi halinde uygulanacak kurallar da yeniden belirlendi.

Buna göre bu tip yerlerde hizmet veren çalışanlara en az 10 gün, uygun koşulların olması durumunda ise 14 gün karantina izni verilmesi istendi. Sürenin dolmasının ardından ise işe dönüş için PCR testi istenirken kişinin testinin negatif çıkması ve yakın çevresinde temaslı olmaması koşulu ile çalışmaya başlaması önerildi.



YÜZ YÜZE EĞİTİM YAPILAN OKULLARDA YENİ KORONOVİRÜS KARARI

1 Mart 2021 tarihi itibari ile yüz yüze eğitime geçen okullarda da genelge kapsamında olası bulaş riski açısından Toplumda Salgın Yönetimi rehberinde belirtilen tedbir ve uygulamaların değerlendirilmesi tekrar talep edildi. Bu uygulamalar sıklıkla kontrol edilecek. Okullarda acil durum eylem planları oluşturulacak ve olası bir vaka tespit edilmesi halinde uygulanacak protokol mutlaka önceden belirlenecek.

Gündem Haberleri