ABD'li deprem uzmanları açıkladı! Türkiye'de bir ile 6,8 büyüklüğünde deprem uyarısı!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde gerçekleşen iki büyük depremi inceleyen deprem uzmanı bilim insanları Türkiye’de bir il için deprem uyarısı yaptılar. Depremin zamanını bilmeyeceklerini belirten deprem uzmanları depremin nerede olacağını tahmin ettiklerini söylediler.

Türkiye’de deprem gündemi etkisi zayıflatmış olsa da yine de en önemli gündemler arasında yer almaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından bu büyük sarsıntılar bilim adamlarınca incelemeye alındı.

6,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE YENİ BİR DEPREM OLABİLİR

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup deprem uzmanı bilim insanı 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük depremleri incelediler. Jeofizikçiler yapılan araştırmada sarsıntılara neden olan fay hattının bir bölümünde kırılma meydana gelmediğini ve sıkılaşmanın olduğunu tespit ettiler. Bu durumun başka bir depremi daha tetikleyebileceği değerlendirmesi yapan bilim insanları muhtemelen gerçekleşecek yeni bir depremi büyüklüğünün 6,8 olabileceğini belirttiler.

DEPREM NEREDE BEKLENİYOR!

Jeofizik Uzmanı Sylvain Barbot bir değerlendirme yaparak, “Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz ve bunu da bilmenin imkanı zaten yok. Ancak depremin nerede olabileceğini biliyoruz. Malatya’nın Pütürge ilçesinde bu deprem gerçekleşebilir. İlçe hattından geçen fayda kayma yaşanabilir.” dedi.

BETONUN KENDİSİ BİLE PARÇALANDI!

Deprem felaketinin ardından bölgede de inceleme yapan Sylvain Barbot, “Depremin ardından yıkılan ve zarar gören binaları da inceledik. Enkazlarda gördüğümüz şey betonun kendisinin bile parçalandığıdır. Bu gerçekleşen deprem bina yönetmeliklerinde öngörülenden daha fazla sarsıntı üretebilir. Bunu daha fazla araştırma yaptıktan sonra cevaplandırabiliriz.

Türkiye’nin ünlü deprem uzmanları da yabancı bilim adamlarının yaptıkları tespit gibi bölgede bir deprem riskinin daha olduğunu açıklamıştılar. Prof. Dr. Naci Görür bundan sonra Bingöl – Karlıova arasında bir deprem olmasını beklediklerini ifade etmişti. Depremin olacağı yer konusunda uyum olmasa da depremin olacağı hususunda deprem uzmanları hemfikirler.

Gündem Haberleri