Adalet Bakanlığı Nöbetçi Noter Uygulamasının Yeniden Başlayacağı Tarihi Resmen Açıkladı!

Adalet Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılarak koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen nöbetçi noter uygulamasının yeniden başlayacağını duyurdu. Nöbetçi noter uygulaması ne zaman başlayacak?

Adalet Bakanlığı'nın en yoğun şekilde kullanılan ama koronavirüs salgını nedeniyle süresiz ara verilen nöbetçi noter uygulaması ile olarak yeni bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanlığı bir açıklama yaparak nöbetçi noter uygulamasının yeniden başlayacağını duyurdu.

Türkiye'de noter işlemlerinin resmi tatil olan hafta sonu günlerinde de yapılmasına imkan tanıyan sistem nöbetçi noter uygulaması 6 Nisan 2019 tarihinde uygulamaya sokulmuştu. Bu uygulama ile noterlik hizmetlerinin daha etkin, verimli ve hızlı yürütülmesi amaçlanıyor.

NÖBETÇİ NOTERLERDE 810 BİN İŞLEM YAPILDI

Türkiye'de nöbetçi noter uygulaması 17 Mart 2020 tarihine kadar devam ettirilmişti. Ancak bu süreçte koronavirüs salgını başlayınca zorunlu olarak sağlık tedbirleri gerekçesi ile bu tarihte nöbetçi noter uygulamasına ara verildi. Bu süre içerisinde ise Türkiye'nin 81 ilinde 810 bin 448 işlem nöbetçi noterler tarafından yapılmıştı.

ARAÇ TESCİL İŞLEMLERİ İLK SIRADA

Nöbetçi noter işlemleri arasında en fazla işleme sahip olan işlem çeşiti ise ikinci el araç alım ve satımları oldu. Bu maksatla 544 bin 161 işlem nöbetçi noterler tarafından yapıldı. Bunun yanında nöbetçi noterler 43.950 sıfır kilometre otomobil için işlem yapıldı. Nöbetçi noterlerde araç tescili olarak toplamda ise 588 bin 111 adet oldu.

NÖBETÇİ NOTER UYGULAMASININ YENİDEN BAŞLAYACAĞI TARİH BELLİ OLDU

Türkiyede normalleşme adımlarının atılması ile en çok merak edilen konulardan birisi de nöbetçi noter uyguylamasının ne zaman başlayacağı olmuştu.

30 Haziran 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanan Covid-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler İle İlgili 2021/13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile nöbetçi noter uygulamasının yeniden başlamöasına dair zorlayıcı tüm engeller ortadan kaldırılmış oldu.

Adalet Bakanlığı da gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra yeniden nöbetçi noter uygulamasına başlama kararını alarak bunu kamuoyuna duyurdu. Buna göre 31 Temmuz Cumartesi ve 1 Ağustos Pazar günlerinde Türkiye'nin 81 ilinde nöbetçi noter uygulaması yeniden başlayacak.

Nöbetçi noter uygulaması ilk etapta saat 10:00 ile 16:00 arasında Cumartesi ve Pazar günleri uygulanacak. Her şehirde hangi noterlerin nöbetçi olacaklarının planlaması yine Türkiye Noterler Birliği tarafından yapılıp kamuoyuna ilan edilecek. Hafta sonu noter işlemleri nöbetçi noterlerde koronavirüs tedbirleri kapsamında verilecek.

Gündem Haberleri