6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından vatandaşlar tarafından olası bir Marmara depremine karşı da endişeler artmaya başladı. Durum bu şekildeyken, devlet tarafından da gerekli olan tüm önlemlerin alınmaya başlandığına şahit olundu. Bu çerçevede belediyeler ile Çevre Bakanlığı tarafından yapılan işbirliği sonucunda kentsel dönüşümlerin hız kazanmaya başladığı öğrenildi.
Henüz net bir tarih elbette verilemese de Marmara depreminin oldukça yakın olabilme ihtimaline karşı uzmanlar tarafından sık sık bilgilendirme yapılmaya başlandı. Yetkili kişiler tarafından da önlemlerin alınmaya başlanmasının yanı sıra olası bir Marmara depreminin etki alanları da açıklandı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AFAD Risk Belirleme ve Önlem Dairesi Başkanı Yılmaz, olası bir Marmara depreminin etkileyeceği illeri açıkladı.
GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI GEREKİYOR!
İstanbul gibi bir şehri kaybetmemek için başta kentsel dönüşüm olmak üzere gerekli olan önlemlerin alınması gerektiğinden bahseden Yılmaz, "İstanbul gibi 3 imparatorluğa başkentlik yapmış, içerisinde 2 bin yıllık yapıları ve ciddi bir nüfusu barındıran büyük bir şehirde her şeyden önce eskiyen köhnemiş yapıları yenilememiz gerekiyor. İstanbul gibi bir metropolün en önemli afet hazırlığı, şehri dirençli bir kent haline getirmek, kentsel dönüşüm dahil olmak üzere bina yenilemelerini yapmak ve aynı zamanda şehrin enerji, içme suyu, ulaşım ve haberleşme altyapılarını sağlamlaştırmaktan geçiyor. Köprülerimizi, viyadüklerimizi, içme suyu hatlarımızı sağlamlaştırma noktasında kurumlarla ortaklaşa çalışmalar yürütüyoruz. AFAD olarak 6 Şubat depremlerini bir daha yaşamamak için çalışıyoruz. Biz eğer afetler öncesi gerekli önlemleri alırsak ve dirençli şehirler oluşturursak, depremi sadece bir doğa olayı olarak yaşar ve normal hayata geçişi çok daha kolay sağlayabiliriz." dedi.
ALTYAPI ÇALIŞMALARINA BAŞLANMASI GEREKİYOR!
Son olarak 2019 yılında İstanbul'da yaşanan 5,8 şiddetindeki depremin ardından toplantılar düzenlendiğinden bahseden Yılmaz, "İstanbul'un enerji altyapısını güçlendirmek için TEİAŞ tarafından çalışmalar yapıldı. Karayolları ve Büyükşehir Belediyesi köprü ve viyadüklerin risk analizlerini tespit ederek, yenilenmesi ve güçlendirilmesi gereken yerlerde çalışmalar yaptılar. Aynı şekilde haberleşme noktasında GSM operatörü şirketleri kendi baz istasyonlarının risk analizlerini yaptılar. Bunların herhangi bir afet durumunda zarar görme ihtimaline karşı mobil baz istasyonları getirdiler." diyerek çalışmalardan bahsetti.