AK Parti TBMM Grup Başkanlığı, yeni torba yasa kanun teklifini Meclis'e sundu. Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve diğer 81 milletvekili tarafından imzalanan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında birçok madde yer alıyor.
AK PARTİ'NİN YENİ KANUN TEKLİFİ MADDELERİ NELER?
Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi başlığı ile Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde 18 madde yer alıyor.
Uzun süredir milyonlarca kişi tarafından beklenen yeni kanun teklifi birçok konuyu kapsıyor.
Kanun teklifi ile ilgili satır başları şöyle,
Kurumlar Vergisi Kanununda yapılan değişikliklerle üreticinin ve ihrcatın desteklenmesi için kazançların kurumlar vergisi oranına indirimli uygulanması öneriliyor.
Enerji verimliliğinin artırılması, fazla tüketim yapanların fazla tüketim maliyetine göre faturalandırılması ve doğal gaz tasarrufu yapılması için BOTAŞ'a, bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak kademeli doğal gaz satış fiyatı belirleme yetkisi verilecek.
Hammadde temininde ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ve girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artış nedeniyle kamu ihalelerine yönelik talep edilen fiyat artışlarının belirli bir kural bütünlüğü içerisinde fiyat farkı ödenmek suretiyle 4735 sayılı Kanunda düzenleme yapılacak.
Türk Lirası finansal araçlara olan talebin artırılması, finansal piyasalaarın daha etkin bir şekilde işletilmesi ve bu suretle finansal sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunması amaçlanıyor.
Bireysel Emekllik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda katılımcıların haklarının korunması adına yüzde 25 oranında Devlet katkısı hesaplamasına tabi olan sözleşmelerde Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla devlet katkısının yüzde 30 olarak uygulanmasına imkan sağlaan düzenlemeler öneriliyor.
Gelir ve aylık ödemesi yapılanlara 1.500 TL olarak öngörülen asgari ödeme tutarı 2.500 TL'ye yükseltilmektedir.
Kamu görevlileri için 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. dönem toplu sözleşme ile kamu görevlilerinin aylıklarına 6 aylık dönem için uygulanan artış oranının yüzde 5 yerine yüzde 7,5 yapılması ve söz konusu sözleşmeye 2021 enflasyon farkı dahil yüzde 27,9 yerine yüzde 30,95 olarak yapılmalıdır.