AK Parti Ve MHP Uzlaştı, Türkiye'de Seçim Barajı Düşürülüyor!

Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu üzerinde değişiklik yapılmasına dair AK Parti ve MHP tarafından yapılan ayrı ayrı çalışmaların netice verdiği bildirildi. AK Parti ile MHP arasında uzlaşma sağlanırken seçim barajını da düşürecek kanuni düzenlemelerin kısa bir süre içerisinde TBMM'ye geleceği belirtildi.

Türkiye'de normal takvimde 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine ilişkin olarak AK Parti ile MHP'nin çalışma yaptığı bildirildi. Bu çalışma kapsamında Siyasi partiler Kanunu ile Seçim Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılacak. Hem AK Parti hem de MHP ayrı ayrı olarak kanuni düzenlemelere dair bir taslak hazırladılar. Hazırlanan iki ayrı taslakta yer alan detaylar ise kamuoyuna yansımaya başladı.

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİYOR

AK Parti'de hukukçu kimliği de olan Hayati Yazıcı'nın yönetiminde Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu değişikliklerine dair bir taslak metin hazırlandı. Bu taslak metin ilerleyen günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan kanun taslağını inceledikten sonra onay verirse ilgili taslak MHP'ye gönderilecek.

LİDERLER KARAR VERECEK

MHP'de de harıl harıl Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim kanunu değişikliklerine dair bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmada da sona gelindiği bildirildi. AK Parti'den MHP'ye gönderilecek olan taslak metnin MHP'ye ulaşmasının ardından MHP'nin taslak metni de AK Parti'ye gönderilecek. Her iki partide de oluşturulan heyetler kanun taslaklarını inceleyecekler. Ardından ise liderlerin onay vermesi beklenecek. Liderlerin onayının ardından ise AK Parti ve MHP arasında ortak bir komisyon kurularak Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişikliklerine nihai şekli verilecek. Bu sürecin ardından da kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunularak yasalaştırılacak.

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLÜYOR

Şu anda seçim kanununda yapılması düşünülen detaylar oldukça merak ediliyor. AK Parti ve MHP kurmaylarının verdikleri bilgilere göre yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının düşürülmesine dair mutabakat sağlandı. Alınan prensip kararına göre seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülecek.

DARALTILMIŞ BÖLGE GÜNDEMDE

Seçim kanunu değişikliği ile Türkiye'de seçim sisteminde daraltılmış bölge uygulamasına da geçilebilecek. Daraltılmış bölge sistemi ile her il 5 milletvekili çıkaracak şekilde seçim çevrelerine ayrılacak. Ülke genelinde yüzde 7 oy alan partiler aldıkları oy oranlarına göre milletvekillerini paylaşacaklar. Ancak MHP'nin daraltılmış bölge sistemine şiddetle karşı çıktığı biliniyor. Bu nedenle AK Parti kanadı bir öneride bulunacak ama bu öneri reddedilirse ısrarcı olunmayacak.

Emlak365.com

Gündem Haberleri