Akdeniz Fena Sallandı!

Sabah 09.09 saatlerinde yaşanan gelen deprem, Akdeniz'in 48,50 km derinliğindeki bir noktada meydana geldi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin Konu Hakkında Açıklamaları...

Sabah 09.09 saatlerinde yaşanan gelen deprem, Akdeniz'in 48,50 km derinliğindeki bir noktada meydana geldi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin Konu Hakkında Açıklamaları...

Denizin 48,50 km altında gerçekleşen deprem sabah saatlerinde yaşandı. Sabah 09.08 sularında meydana gelen 4.3 büyüklüğünde ki deprem Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nnı internet sitesi üzerinden açıklandı. Girit bölgesi civarlarında ortaya çıkan depremin büyüklüğü ve saati ile ilgili bilgiler de sitede yer aldı.

Dünya üzerinde denizlerin ve okyanusların derinlerinde oluşan depremler büyük dalgalara dönüşmekle birlikte, tsunami denilen dalgalar yakınlarında bir yerleşim yeri varsa o bölgelere büyük zararlar vermektedir. Bu büyük dalgalar deniz dibinde yer alan toprak zeminde olan fay hatlarında meydana gelen kırılmalar ile oluşur. Bu dalgalara dünya tarihinde Japonya, Endonezya gibi ülkelerde rastlanmıştır ve bu olaylar sonucunda oluşan dev dalgalar şehirlerde büyük maddi hasarlara ve binlerce ölüme sebebiyet vermektedir. Bu büyük dalgalara önlem olarak yapılan yüksek yapılar ve önceden haber vermesi için denizlere yada okyanuslara kurulan erken uyarı sistemleri için veri toplayan cihazlar ile birlikte verilen zararları minimuma indirmek için çalışmalar devam etmektedir. Denizler üzerinde oluşan bu dev dalgaların boyları önceden alınan önlemlerin de çok fazla olmasına neden olmaktadır.



Oluşan fay kırıkları ve hissedilen depremleri eş zamanlı olarak belirli haber alma kaynaklarından ve internet sitelerinden takip etmek de mümkündür. Eş zamanlı ve sürekli güncellenen bu site sayesinde, depremlerin saatleri ve şiddetlerine direk olarak ulaşmak mümkün oluyor. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yer alan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitülerinin oluşturduğu ve sürekli olarak kontrol edilen Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme merkezi sayesinde bu bilgilere çabuk ve doğru kaynak olarak ulaşılabilmesi mümkün.

BDTİM tarafından oluşturulan bu sistem ile birlikte alınan anlık veriler direk olarak internete yükleniyor ve ziyaretçilere, araştırmacılara ve konuyla yakından ilgilenen insanlara sunuluyor. Bir çok depremin saati ve şiddeti anında sistem üzerine düşüyor ve sonuç olarak bu bilgiler herkese açık bir sistem üzerinde saklanıyor ve paylaşılıyor.

Gündem Haberleri