Akıllı Telefonların Hayatımızdaki Yeri Büyüyor

Akıllı telefon ya da diğer adıyla Smartphone (sımartfon olarak telaffuz edilir) rutin iletişim aracı olmanın dışında, sahip olduğu

Akıllı telefon ya da diğer adıyla Smartphone (sımartfon olarak telaffuz edilir) rutin iletişim aracı olmanın dışında, sahip olduğu

Akıllı telefon ya da diğer adıyla Smartphone (sımartfon olarak telaffuz edilir) rutin iletişim aracı olmanın dışında, sahip olduğu internet bağlantı teknolojisi, uygulama çalıştırma özelliği ve gelişmiş multimedya ara yüzü ile kullanıcılarına geniş bir dünya sunan teknolojik cihazlardır. Yaygın olarak kullanılan birçok marka ve model bulunmasına karşılık, akıllı telefon teknolojileri genelde benzer özellikler içermektedir.


Akıllı Telefonların Kullanımı


Akıllı telefonlar günümüzde kullanıcılara ikili sesli görüşmeler dışında, cihazların video kameraları kullanılarak, aynı anda görüntülü ve sesli görüşme yapma imkânı da sunmaktadır. GSM operatörlerinin sağladığı internet bağlantısı özelliği kullanılarak, akıllı telefonlar internet sayfaları görüntüleyebilirler, internet ortamında arama yapabilirler. Böylelikle kullanıcıların istedikleri bilgiye saniyeler içinde ulaşmaları mümkün olmaktadır. Akıllı telefonların bilgiye hızlı ulaşma imkânı vermesi kullanım alanlarını oldukça genişletmiştir. Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan sosyal medya akıllı telefonların sunduğu en büyük hizmet olarak adlandırılabilir.

Akıllı Telefon Kullanırken Yapılan Yanlışlıklar


Sosyal medya ve akıllı telefonlar birbirinden ayrılmaz bir parça olmuştur. Bu sebepledir ki dünya nüfusunun yaklaşık % 55 - % 60 ı akıllı telefon kullanıcı olarak kayıtlara geçmektedir. 2020 yılına geldiğimizde bu sayının % 85 leri bulacağı tahmin edilmektedir. Bu kadar çok kullanım beraberinde birçok yanlışı da getirmektedir. Yolda yürürken akıllı telefonunda video izleyen bir kişinin ayağının takılıp nehre düşüp ölmesi, direksiyon başında ki sürücünün sosyal medya ortamında canlı yayın başlatıp karşıdan gelen araçla çarpışmak suretiyle hayatını kaybetmesi neredeyse alışılageldik haberler arasında yerini almaktadır. Bilgiye hızlı ulaşmanın tüm insanlığın ihtiyacı olduğu aşikâr. Ancak tüm hayatımızı akıllı telefonlar ile bağdaştırmak beraberinde bir sürü yanlışı da getiriyor. Gerçekten teknoloji harikası bu cihazları gerektiği gibi kullanabiliyor muyuz yoksa aslında bağımlısı olduğumuz teknolojinin bizi iyiden iyiye içine çekmesine izin mi veriyoruz?


Akıllı Telefon Bağımlılık Yapar Mı?


Evet. Akıllı telefonlar bağımlılık yapar. Amacının dışında kullanılan her faydalı araç gibi akıllı telefonlar da bağımlılık yaratıyor. Her 13 dakikada bir akıllı telefonumuza bakmaya ihtiyaç hissettiğimiz günümüzde bu teknoloji harikası cihazların bağımlılık yaratmadığını savunmak hemen hemen kimseye doğru gelmeyecektir. Aslında hepimiz bu bağımlılığın farkındayız ama bir türlü kabullenemiyoruz. “Sosyal medya ve akıllı telefon bağımlılığı” üzerine klinik araştırmaların, sosyal projelerin ne kadar arttığını görmek için yine akıllı telefonlarımızdan internete girip küçük bir araştırma yapmak bile yeterli olacaktır. Trafikte ilerlerken elinden akıllı telefonunu düşürmeyen, bir yandan yolu takip ederken diğer yandan mesaj yazmaya çalışan sürücüleri görmek sizleri de dehşete düşürmüyor mu? Hayatı her 13 dakikada bir küçücük ekranına sığdırdığımız akıllı telefonlara bağımlı olarak yaşamak, sosyal olduğumuzu düşünerek aslında ne kadar asosyal medyanın içinde kaybolduğumuzu fark etmek daha ne kadar zamanımızı alacak bilmiyoruz. Bu bağımlılığı eğlenceye dönüştürmek hepimiz elinde. Daha bebek yaşta oyalansın diye akıllı telefonlara emanet ettiğimiz küçüklerin karşı karşıya kalacakları bağımlılık sorununun boyutlarını ölçmek muhtemelen henüz mümkün değil. Ancak bunun değiştirilebilir olduğunu hepimiz biliyoruz.

Gündem Haberleri