Anayasa Mahkemesi'nden CHP Eski Milletvekili Enis Berberoğlu Hakkında Yeni Karar!

Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında mahkemenin ihlal kararını uygulamadığı gerekçesiyle ikinci başvuruda da yeniden ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında mahkemenin ihlal kararını uygulamadığı gerekçesiyle ikinci başvuruda da yeniden ihlal kararı verdi. Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu için hukuki sürecin nasıl işleyeceği merak konusu oldu.

Anayasa Mahkemesi'nden CHP'li eski milletvekili Enis Berberoğlu hakkında bir karar daha çıktı. Daha önce ihlal kararı verilen Berberoğlu'nun ikinci başvurusunda da ihlal yönünde karara hükmedildi.



ENİS BERBEROĞLU HAKKINDA İKİNCİ İHLAL KARARI!



Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada Enis Berberoğlu'nun Anayasa'nın 67. maddesi ile güvence altına alınan seçilme ve seçme faaliyetind ebulunma hakkı ile Anayasa'nın 19. maddesinde yer alan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmedildiği kararının verildiği bildirildi.



GEREKÇEDE KARARIN BAĞLAYICI OLDUĞU VURGULANACAK



Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğine dair kararın oy birliği ilealındığı ve kararın gerekçesinin daha sonra yazılıp açıklanacağı belirtildi. Bu gerekçede Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararlarının en üst mercii olduğu ve mahkemeler için de bağlayıcı bir nitelikte bulunduğunun vurgulanacağı belirtildi.



NE OLMUŞTU?



MİT tırlarının durdurulmasına yönelik görüntüleri firari Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle Enis Berberoğlu hakkında mahkeme tarafından 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. Bu hapis cezasının ardından ise Enis Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Daha önce Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunan Enis Berberoğlu hakkında haklarının ihlal edildiği belirtilerek yeniden yargılama yapılmasına karar verilmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi'nin bu ihlal kararını dikkate almamış ve yeniden yargılamaya gerek görülmediğine hükmetmişti. Mahkeme ile Anayasa Mahkemesi arasında çıkan bu anlaşmazlık şimdi verilen yeni ihlal kararı ile iyice karmaşık bir hale dönüştü.



MAHKEME İHLAL KARARINA UYUP YENİDEN YARGILAMA YAPACAK MI?



Hukukçular Türk Hukuk Sistemi içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcı olduğunu ifade ederek mahkemenin bu karara uyması gerektiğini bildirseler de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bir önceki kararını yerindelik denetimi kapamında kaldığı gerekçesiyle kabul etmemişti.



Emlak365.com

Gündem Haberleri