Anne Babalara Gizemli Hepatit Uyarısı: Çocuklarınızı Uzak Tutun!

Uzmanlar, dünyada çocuklar arasında hızla yayılan gizemli hepatite karşı anne babaları uyardı. 1 kişinin hayatını kaybettiği gizemli hepatitten çocukları korumak için nelere dikkat edilmeli?

Gizemli hepatit virüsü çocuklar arasında hızla yayılmaya devam ediyor. İlk olarak İngiltere'de çıkan virüs 16 ülkede 1 ay ve 16 yaş arası 170 çocukta tespit edildi. 1 kişinin hayatını kaybettiği gizemli hepatit için çalışmalar sürerken uzmanlardan anne babalara uyarı geldi.

ÇOCUKLARI BU GIDALARDAN UZAK TUTALIM

Bir yandan çalışmalar devam ederken bir yandan da virüs yayılmaya devam ediyor. Gizemli hepatit virüsü tespit edilen çocuklarda son 1 ay içerisinde kusma, ishal, sarılık ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldü. 16 çocuk virüs nedeniyle ağır karaciğer iltihabı geçirerek karaciğer nakli oldu. Yeni Şafak'ın haberine göre, Uzman Doktor Dilruba Garashova, konuya ilişkin açıklamasında: "Virüsün tam olarak ne olduğu anlaşılana kadar çocuklarımızı paketlenmiş hazır gıdalardan uzak tutalım. Özellikle kuruyemiş ve tatlı tarzı paketli yiyecekleri tüketmekten kaçınalım." ifadelerini kullandı.

Doktor Garashova, Avrupa Enfeksiyon Derneği raporuna göre virüsün toksinden kaynaklı olduğunu, bunun bir mantar zehri olduğunu ve kabuklu kuruyemişlerden kaynaklandığını, özellikle nemli ve küflü ortamlarda bulunan toksinin karaciğeri etkilediğini, karaciğer rahatsızlığı nedeniyle müracaat eden hasta sayısının fazla olduğunu açıkladı.

AİLELER ENDİŞELİ
Gizli hepatit virüsünün bu zamana kadar sadece çocuklarda çıkması nedeniyle ailelerin endişeli olduğunu ifade eden Garashova, kinder ürünlerinde tespit edilen salmonella bakterisini hatırlatarak bu virüsün de aynı tarzda olabileceğini söyledi. Virüs tamamen tespit edilene kadar çocukların poşetli gıdalardan uzak tutulmasını özellikle de kuruyemiş ve tatlı gibi paketli gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Emlak365.com

Gündem Haberleri