Araç Sahiplerine Müjdeli Haber! Resmi Gazete'de Yayımlandı, O Zorunluluk Kaldırıldı

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bir düzenleme Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında uygulanan bazı zorunluluklar kaldırılırken araç sahiplerine büyük kolaylıklar sunuldu. Detaylar haberimizde...

Resmi Gazete ile yayımlanan Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli düzenlemelere gidildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme kapsamında araç sahiplerini sevindirecek çok sayıda yeni düzenlemeye imza atıldı.

ARACI OLAN HERKESİ İLGİLENDİRİYOR! EGZOZ GAZI EMİSYONU KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 23 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Yapılan düzenleme ileE GEDES uygulama usul ve esaslarının belirlenirken aynı zamanda büyük bir yük getiren bürokrasinin ve kağıt tüketiminin azaltılması, hizmet sürecinin hızlandırılması ve egzoz emisyon ölçüm işlemlerindeki etkinliğin artırılması amaçlandı.

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir hızla artan araç sayısı sonrasında oluşan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıların ve çevrenin korunması, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılması amaçlandı.

EGZOZ EMİSYON DENETİMİ ARAÇ DURDURULMADAN YAPILACAK, ARAÇLARDA BELGE BULUNDURMA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI!

Yapılan düzenleme kapsamında artık araçların egzoz emisyon denetimleri araçlar durdurulmadan EGEDES üzerinden otomotik olarak yapılırken fiziki belge kontrolü gerçekleştirilmeyecek. Yönetmelik ile beraber artık denetimler EGEDES üzerinden gerçekleştirileceği için araçlarda belge bulundurma zorunluluğu da kaldırılmış oldu.

Araç sahiplerine ölçüm raporu sonuçları cep telefonları üzerinden otomatik olarak SMS şeklinde gönderilecek. Yine isteyen araç sahipleri ölçüm raporlarına e devlet üzerinden de ulaşabilecek. Arabası olan kişilerin ölçüm raporları ile ilgili düzeltme ve plaka değişikliği gibi işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Alınan bu karar kapsamında yıllık 10 milyon adet kağıt kurtarılmış olurken araç sahiplerinin işlemleri de kolaylaştırılmış oldu.

Gündem Haberleri