Artabel Gölleri Tabiat Parkı Yaz Mevsimiyle Eşsiz Bir Görüntüye Büründü

Türkiye'nin doğal güzellikleri listesine adını yazdıran Artabel Gölleri Tabit Parkı, yaz aylarının gelmesiyle eşsiz bir görüntüye büründü.

Gümüşhane'de bulunan ve Türkiye'nin doğa güzellikleri listesine girmeyi başaran gürül gürül dereleri, şelaleleri, 22 adet buzul gölüyle görenleri kendisine hayran bırakıyor Artabel Gölleri Tabiat Parkı. Işığın suyla buluştuğu zirve ve yüksek zirvelerin cenneti olarak da adlandırılıyor. Tabiat Parkı, kentin zirvesi olan 3.331 metre akımlı Abdal Musa Zirvesi içerisinde ve insanlardan uzak bir coğrafyada yer alıyor.

Buz gölleri doruklar tarafından çevreleniyor ve endemik biti-canlı, eski göç yolları, siperleri, şehitlikleri ile yaz aylarında sıkça ziyaret ediliyor. Zengin florası, faunası ve eşsiz manzarası Gümüşhane'nin çatısı kılıyor burayı.

58 BİN 590 DEKARLIK ALANA SAHİP

Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Gümüşhane Torul ilçesi sınırlarında yer alıyor ve 1998 yılında tabiat parkı ilan edildi. 58 bin 590 dekarlık alana sahip olan Parka, 2022 yılının ilk ve en kalabalık doğa yürüyüşü gerçekleştirildi. Yürüyüş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) ortaklığında yapıldı.

Sporcular 9 kilometrelik parkurda irili ufaklı 10'dan fazla buzul gördü. Bu sene de eşsiz güzelliklerin tadını çıkaran 81 sporcu, Gülaçar Köyü Esentepe yaylasına kadar araba ile gitti. Buradan sonrasında ise yürüyüşte ilk olarak 2.720 metre rakımdaki Büyük Göle vardılar. Ardından Osmanlı Rus harbinde, askerlerin boğularak şehit olmasından ötürü hüzünlü bir hikayesi olan Ahtabur Gölüne ulaşıldı. Gölün içerisinde bulunan buz kütlelerinin üzerine çıkıldı.

Haziran ayı neredeyse bitmesine rağmen kış mevsiminde kalan kar kütleleri ve göllerin içinde buzullar bulunuyor.

Gündem Haberleri