Askıya Alınmalar Devam Etti! AstraZeneca'dan Açıklama Geldi

Geçen hafta yapılan açıklamalar sonucunda kan pıhtılaşmasına neden olması nedeniyle arasında İtalya, Norveç, Avusturya, Estonya, Litvanya gibi ülkelerde AstraZeneca aşısının uygulanması askıya alınmıştı.

Geçen hafta yapılan açıklamalar sonucunda kan pıhtılaşmasına neden olması nedeniyle arasında İtalya, Norveç, Avusturya, Estonya, Litvanya gibi ülkelerde AstraZeneca aşısının uygulanması askıya alınmıştı.

Almanya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile aşının kanda pıhtılaşmaya neden olduğu gerekçesiyle yetkili enstitünün de görüşü alınarak üretimin durdurulmasına kararı verildi. Daha önce Hollanda, İrlanda, Norveç, Danimarka ve İtalya gibi ülkelerde durdurulduğu hatırlatılırken, aşının uygulanmasındaki yavaşlama sonucu Dünya Sağlık Örgütü’nden aşının uygulanmaya devam edilebileceği yönünde açıklamalar geldi.

Aşıya İlişkin İnceleme Devam Ediyor

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, AstraZeneca aşısının Covid-19’a karşı etkili mükemmel bir aşı olduğunu belirtti. Dünya genelinde aşını uygulanmasına ara verildiğinin farkında olduklarını belirten Ghereyesus, aşıya yönelik incelemelerin devam ettiğini söyledi. AstraZeneca aşısına yönelik gelen soruları yanıtlayan DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, AstraZeneca aşısının kullanılmaması için hiçbir nedenin olmadığı, gerçekleşen ölümlerin aşıya bağlı kan pıhtılaşmasından kaynaklanmadığını belirtti.

DSÖ Bilim Heyeti’nde görevli başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise AstraZeneca aşısının kullanımın askıya alınması ile ilgili sorulara veriler üzerinden yanıt verdi. Dünya genelinde 300 milyondan daha fazla doz farklı aşının uygulandığını ve aşıya bağlı ölüm belgelenmediğini ortaya koydu. Swaminathan, aşı yaptıran vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini söylerken, iddialar üzerine AstraZeneca şirketi, 10 milyondan fazla aşının uygulandığını ve kanda pıhtı riski taşımadığını açıkladı.

Macron’da AstraZeneca’yı Durdurma Kararını Açıkladı

Almanya’nın AstraZeneca aşısını üretimini durdurma kararı alması üzerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşı uygulamasının bugün öğle saatlerine kadar ara verdiklerini açıkladı. Macron, yaptığı açıklamada aşı pasaportu yerine aşı sertifikası kavramını kullanmayı tercih ettiklerini belirtirken, Covid-19 vaka sayısındaki artışlara bağlı olarak önümüzdeki günlerde yeni önlemlerin alınabileceğini açıkladı. Avrupa İlaç Ajansı, aşı kullanımın askıya alınmasına bağlı olarak toplantı kararı aldığını belirtti.

Gündem Haberleri