Ayçiçek Yağına İki Katından Daha Fazla Zam! İşte Yeni Fiyatlar

Ayçiçek yağına yaz ortasında yine zam geldi. Fiyatlar yeniden yükselirken 18 litre yağın satış fiyatı yüzde yüze yakın oranında artarak 290 TL'ye kadar çıktı.

Mutfağın en temel ürünlerinden biri olan ve son dönemde fiyatlarında yaşanan zamlarla dikkat çeken ayçiçek yağı için yeni bir zam haberi geldi.

AYÇİÇEK YAĞINA ZAM BİR YILDA YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE

Milli Gazete'de yer alan habere göre; Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ayçiçek yağına gelen zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Zamların nedenine dair bilgi veren Mehmet Kendirlioğlu ilk neden olarak dolar kurunda yaşanan fiyat artışlarıan dikkat çekti. Diğer bir neden olarak ise pandemi sürecinde erişilebilir ürünlere gelen zorluklar olduğunu ifade eden Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu bu nedenlerden dolayı fiyatların yükseldiğini ifade etti.

Mehmet Kendirlioğlu gıda fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerini Aydın merkezli yayın yapan Hedef Gazetesine açıklamalarda bulundu. Fiyat artışlarında hem yurtiçi kaynaklı hemde urtdışı kaynaklı nedenler olduğunu ifade eden Kendirlioğlu ayçiçek yağı fiyatlarına ayrı bir parantez açtı. Türkiye'nin ayçiçek yağında yurtdışına bağlı olduğunu ifade eden Kendirlioğlu, fiyatların artmasında bu etmenin rolünün büyük olduğunu söyledi.

1 yıl önce 18 litre ayçiçek yağının 135 TL olduğunu ifade eden Kendirlioğlu 2021 yılının yaz döneminde aynı ürünün 290 TL'ye satıldığını vurguladı.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu genel gıda fiyatları ve ayçiçek yağı fiyatlarına ilişkin konuşmasının devamında "Pandemide özellikle ülkemizde değil dünyada da gıdanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Sadece ayçiçeği yağında değil tüm ürünlerin fiyatlarında yükselme oldu. Bazı ürünlerin fiyatları da neredeyse yüzde yüz ile 300 arasında arttı. Ayçiçeği sonuç itibariyle yağ edilen bir bitki. Gıda sanayinde ve ülkemizin ihtiyacı olan yağ sanayinde kullanılan ham maddelerden bir tanesi. Ülkemizde yeteri kadar ayçiçeği yok. Elde edilen yağ bize yetmiyor." dedi. Üretilen ayçiçek yağının yanında yetmediğinde ithal edildiğini ifade eden Kendirlioğlu fiyatlarda aşırı dalgalanma olduğunu söyledi. Kendirlioğlu bir yılda fiyatların yüzde yüzde arttığını da sözlerine ekledi.

Gündem Haberleri