Azerbaycan iş imkânlarının göçmenler için genel olarak turizm, tarım ve inşaat sektöründe yoğunlaştığı görülür. Azerbaycan’a çalışmak için gitmek isteyen kişiler, öncül olarak inşaat sektöründe istihdam edilir.
Azerbaycan ekonomisindeki sektörlerin yoğunlukları, istihdam alanlarının belirlenmesi konusunda ipuçları verir. Ülkenin tarım sektöründeki büyük payı; işkollarında istihdam yoğunluğunu arttırmış, bu mesleklerde işe alımları kolaylaştırır. %48’lik payı ile sanayi sektörünün ekonomideki rolü, ülkenin istihdamının yarısını üstlenmesine sebep olur.
Azerbaycan iş imkânları, Türk vatandaşları açısında değerlendirildiğinde oldukça avantajlıdır. Yurtdışında çalışma koşulları genel olarak ülke ilişkileri ile doğru orantılı şekilde ilerler. Bu noktada Türkiye ve Azerbaycan kardeş ülke olarak ileri ilişkileri ortadadır. Öte yandan Azerbaycan’a çalışmak için giden vatandaşlar dil yeterliliği hususunda da sorun yaşamazlar.
Azerbaycan Hangi Mesleklerden Alım Yapıyor?
Azerbaycan’ın yurtdışından alım yaptığı meslekler yoğun olarak yemek, gıda, hizmet ve inşaat sektörüdür. Öte yandan Türk işçilerin sıklıkla çalıştığı diğer sektörler aşağıdaki gibidir;
· Ulaşım sektörü ve iş kolları
· Tıp sektörü
· Tekstil sektörü
Yukarıda sayılan sektörler ve iş kolları Azerbaycan’ın daimi olarak işçi alımı yaptığı ve Türk işletmelerinin de Azerbaycan’da faaliyet gösterdiği iş sahalarıdır. Sıklıkla alım yapılan meslekler ise, şoför, teknisyen ve otel hizmetleri personelidir.
Azerbaycan İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Azerbaycan’da iş başvurusu sonrası çalışabilmek için çalışma izni alınması gerekir. Çalışma izni hususunda adaylara başvuru yaptıkları ve kabul gördükleri işletme destek olur.
Kabul görülen iş için Azerbaycan’a gitmeden evvel işletmenin talimatları doğrultusunda devletten çalışma izni alınır.
Azerbaycan’da çalışma vizesi alabilmek için Azerbaycan Konsolosluğu’na başvurulur. Başlangıç için kişilere işleri sebebiyle 3 aylık Turistik vize verilir. Kişi bu vize sayesinde 90 gün boyunca dönemsel olarak iş için Azerbaycan’da kalabilir. Çalışma süresinin uzatılmak istenmesi halinde uzatma işlerinde işletme desteğiyle ilgi makamlara başvuruda bulunulur.
Azerbaycan İş Başvuru Siteleri Nelerdir?
Azerbaycan’da çalışmak isteyen kişilerin iş için başvuruda bulunabileceği web siteler aşağıdaki gibidir;
· Learn4Good
· Kariyer
· JobSearch
· Yenibiriş
· glassdoor
Türkiye’deki vatandaşların Azerbaycan’da iş imkanları konusunda destek olacak bir diğer kanal ise, İŞKUR’dur. Yurtdışı istihdam benzeri hususlarda kurumdan destek alınabilir.
Azerbaycan’da çalışmak isteyenler doğrudan oradaki Türk firmalarının işletme sayfalarından insan kaynakları departmanıyla iletişime geçilebilir. Ya da yukarıda sıralanan iş siteleri aracılığıyla şirketlerden dönüş beklenebilir.
Azerbaycan’da İş Başvuru Şartları Nelerdir?
Azerbaycan’da işe başlamak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir;
· Adayların reşit olmaları gerekir
· Adayların yurtdışı yasağının olmaması gerekir
· İngilizce diline başlangıç seviyesinde hakim olmaları gerekir
· Çalışma izni gereklidir
Azerbaycan’da Maaşlar Ne Kadar?
Azerbaycan’da maaş tutarları arasında uçurum farklarla karşılamak mümkün değildir. Ülkenin meslek arasında maaş dağılımı ele alındığında ofis personeli veya beyaz yaka olarak nitelendirilen mesleklerin maaşlarının 350-500 dolar arasında değiştiği görülür. Aynı şekilde işçi veya mavi yaka olarak anılan mesleklerdeki maaş tutarlarının ise 250-400 dolar arasında farklılaştığı görülür.
Azerbaycan İş Başvurusu Gerekli Evraklar Nelerdir?
Azerbaycan’da çalışmak için başvuran kişiler için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir;
· Kişinin noter onaylı ve tercüme edilen öğrenim belgesi veya diploması
· T.C. kimlik belgesi
· Pasaportun öngörülen süreler için geçerlilik süresinin olması
· Kabul edilen iş için yeterlilik belgesi
· Çalışma izni alabilmek için hazırlanmış form ve dilekçe
· Kabul edilen iş başvuru formu ve işe davet belgesi
Azerbaycan iş imkanları, Türk işçiler için son dönemde gelişen ekonomik ilişkiler, ülkenin ekonomik durumu, kültürel ortam benzeri birçok yönden yurtdışında ilk kez iş deneyimleyecek bireyler için açık fırsattır.