6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından gözler İstanbul iline çevrilmişti. İstanbul ilinde yaşayan vatandaşlar için ilçelere göre uzmanlar tarafından dikkat edilmesi gerektiği konusunda sık sık uyarılar yapılırken, AFAD tarafından son dakika açıklaması geldi. Yapılan uyarılara göre zemin sıvılaşması tehlikesi bulunması nedeni ile vatandaşların İstanbul'da özellikle de belirli ilçelerde çok dikkatli olması gerektiğinden bahsedildi.
DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK OLAN 15 İLÇE AÇIKLANDI!
Konuya ilişkin daha önce de yapılan açıklamalara göre deprem riskinin yoğun olduğu 15 ilçe şu şekilde verildi; "Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Tuzla, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli, Üsküdar ve Fatih"
Bununla birlikte Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez tarafından zemin sıvılaşması konusunda da vatandaşlara önemli uyarılar yaptı. Dikkat edilmesi gereken başlıca noktalara değindi.
ZEMİN SIVILAŞMASINA DİKKAT!
Aygörmez, İstanbul ilinde zemin sıvılaşması konusuna dikkat edilmesi gerektiğine sıvılaşma nedeni ile hiçbir yapının güvende olmadığından bahsederek, "O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar." diye konuşan Aygörmez, "Kayma mukavemetlerini ve dirençlerini kaybederler, sertliklerini kaybederler. Bu durum etkisiyle beraber zemin adeta katı özelliğini kaybederek bir sıvı gibi hareket eder. Üç tür etkisi oluşabilir. Birincisi yapı devrilebilir, ikincisi yan yatabilir, üçüncüsü içeri doğru göçme yaşanabilir." diyerek bahsetti.
BU BÖLGEDE YAŞAYANLAR KORKMASIN!
AFAD tarafından verilen 15 ilçenin tehlikeli olduğu konusuna dikkat çeken Aygörmez bununla birlikte "Zemin sıvılaşması olacak, kesinlikle olacak diye bir risk kimse diyemez. Bir risk var, bu riski en az seviyeye düşürmek gerekiyor. Güçlendirme yaparken de mevcut bina stokunda bu durumun dikkate alınması gerekiyor. Zemin sıvılaşması olan bu 15 ilçede hiçbir şekilde bina yapılmaz diye bir şey söylenemez. Her koşulda, eğer bir yerde dolgu zemin varsa, alüvyon zemin varsa, suya doygun bir zemin olursa, bu su deprem anında yüzeye doğru hareket edecek. Özellikle Bakırköy, bunun içine Yeşilköy'ü de katabiliriz. Bu bölgelerde dolgu zemin olduğunu hepimiz biliyoruz. Doğa üzerine yapılan yapay bir şeye her zaman tepki oluşturur, bu risk buralarda çok yüksek. O yüzden orada yaşayan vatandaşlarımız mutlaka bilinçli olması gerekiyor ve bu durumu depremin olacağı zamanı beklemeden şimdiden çözüm alması gerekiyor." ifadeleri ile korkulmaması gereken konulardan da bahsetti.