Bakan Kirişçi Açıkladı: Patates Kanseri Nedeniyle 26 İl Karantinada

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, patates kanseri nedeniyle 26 ilin karantinada olduğunu açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye bir soru önergesi verilmişti. Önergenin konusu, halk arasında patates kanseri olarak bilinen ve 2004 yılında ilk kez görülen patates siğili hastalığının yayılımı. Bakan Kirişçi, kendisine verilen soru önergesini yanıtlayarak siğil yayılımını doğruladı.

26 İLDE KARANTİNA TEDBİRLERİ UYGULANIYOR
Bakan Kirişci, patates kanseri nedeniyle hangi iller olduğunu açıklamadan 26 ilde karantina tedbirleri uygulandığını, çiftçilerin patates siğili ile mücadele kapsamında eğitime tabi tutulduğunu açıkladı.

PATATES KANSERİ İLE İLGİLİ VERİLEN SORU ÖNERGESİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilen soru önergesinde: "Bir nev'i kanser olan patates siğil sonrası 2004 yılında başlatılan ekim alanı kısıtlaması 2022 yılı itibari ile hangi boyuttadır? Kaç ilde ne kadar alanda hastalık nedeni ile patates ekimi yapılmamaktadır? Siğil gibi zarar veren nematod hastalığının boyutları ve halen mevcut durumu nedir? Patates siğili ile ilgili çiftçi eğitimi verilmekte midir?" ifadelerine yer verilmişti.

BAKAN KİRİŞÇİ ÖNERGEYİ YANITLADI

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Kirişçi, hastalığın patates ve patates dışındaki ürünleri de etkileyebileceğine dikkat çekti. Patates siğili, Patates kahverengi çürüklüğü, Patates halka çürüklüğü ve Patates kist nematodları nedeniyle 26 ilde karantina tedbirleri uygulandığını açıklayan Kirişçi, Patates Entegre Mücadele Eğitimi, Patates Hastalık ve Zararlıları Eğitimi, Patateste Karantina Etmenleri Eğitimi kapsamında çiftçilere eğitim verildiğini de açıkladı.

Son 5 yıl içerisinde yapılan patates ve patates siğili konularını kapsayan 1200 eğitim ve yayım faaliyeti yapıldı. Bu eğitimlere toplam 15 bin çiftçi katıldı.

Emlak365.com

Gündem Haberleri