Bakan Koca'dan Son Dakika Açıklaması: Tam Normalleşme Ne Zaman, Maske Yasağı Kalkacak Mı, Tüm Yasaklar Ne Zaman Bitiyor?

Türkiye 1 Haziran 2021 Pazartesi günü itibari ile kademeli normalleşme sürecinde yeni bir aşamaya daha geçmiş oldu. Konu hakkında son dakika açıklaması Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca tam normalleşme ne zaman, maske yasağı ne zaman kalkıyor, yerli aşı son durum ne gibi çok önemli soruları yanıtladı. Detaylar haberimizde!

Türkiye'de ilk olarak 2020 yılının Mart ayında başlayan zorunlu kısıtlama uygulamaları ve pandemi ile mücadele tüm hızı ile devam ederken son olarak getirilen 17 günlük zorunlu kısıtlama kararı ile beraber vaka sayıları yeniden düşüşe geçmişti.

Vaka sayısında yaşanan geri çekilme ile beraber Türkiye'de kademeli normalleşme sürecine geçiş yapılmış ve kademeli olarak vaka sayılarına göre belirlenecek yol haritasının uygulanacağı, normalleşme sürecinde alınacak kararların buna göre belirleneceği ilan edilmişti.

TAM NORMALLEŞME NE ZAMAN, TÜM YASAKLAR NE ZAMAN BİTİYOR?

Türkiye 1 Haziran 2021 Salı günü itibari ile yeniden normalleşme sürecine geçiş yaparken sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere pek çok konuda yeni uygulanacak kararlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabine toplantısı sonrasında ilan edilmişti. Konu hakkında bugün son dakika açıklaması Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca yapmış olduğu açıklamasında bakanlık olarak hedeflerinin Eylül ayı itibari ile tüm yasakların sona erdirildiği tam normalleşme sürecine geçiş yapmak olduğunu dile getirdi.

Bakan Koca yapmış olduğu açıklamasında bu hedefe ulaşmak için aşılamanın büyük önem teşkil ettiğini belirterek yaz dönemi ile beraber aşılamada hızlandırma yapacaklarını belirterek güçlendirilmiş bir takvim uygulaması yapacakları müjdesini verdi.

KORONAVİRÜSE KARŞI TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK OLUŞMASI İÇİN AŞILAMA ORANI YÜZDE KAÇ OLMALI?

Koranavirüs salgını ile mücadele konusunda toplumsal bağışıklığın büyük önem taşıdığını belirten Bakan Koca bu başarıınn elde edilebilmesi için toplumun en az yüzde 60'ının aşılanması gerektiğini söyledi.

YERLİ AŞI NE ZAMAN HAZIR OLACAK, YERLİ AŞIDA SON DURUM NE?

Türkiye pek çok ülke ile aşı anlaşmaları imzalamaya devam ederken bir yandan da yerli aşı için çalışmaları hızlandırdı. Bakan Koca yapmış olduğu açıklamasında "Faz-3 için olması gereken doz üretimi tamamlandı. Stabilizasyon dediğimiz iki haftalık süresi var. Eğer stabilizasyonda sorun çıkmazsa iki hafta sonra Faz-3 safhasına başlamış olacağız.

Asgari iki yerde üretimi erken dönemde başlatmak istiyoruz. Eylül ayında ilk aşımız kullanılabilir olsun istiyoruz. Nazal aşı çalışılıyor, protein üretimi tamamlandı. Burada özellikle verimliliği artırmak önemliydi, bu başarıldı" diyerek hayvan çalışmalarını işaret ederek hedeflerinin Eylül ayı olduğunu dile getirdi.

MASKE YASAĞI KALKACAK MI?

Maske yasağı konusunda da açıklama yapan Bakan Koca yaygın aşılamanın yapılacağı tarihe kadar maske zorunluluğunun devam edeceğini belirterek Toplumsal bağışıklık oluştuktan sonra aşı olan kişiler için maske takma zorunluluğunu kaldırabileceklerini söyledi.

Gündem Haberleri