Bakan Kurum Açıkladı! İklim Kanunu Nedir, Kanun Çıkarılırsa Ne Olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Kanunu'nun çıkarılacağını açıkladı. Peki, iklim kanunu nedir, neleri kapsıyor? İşte ayrıntılar.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Fransa'nın Paris kentinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği ve Çevre Örgütü Çevre Bakanları Toplantısı'na (EPOC) katıldı. 38 ülkeden katılım gerçekleştirilen toplantıda OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann ev sahipliği yaparken, Bakan Murat Kurum toplantı süresince Türkiye'de iklim değişikliğine ilişkin gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM 76'ncı Genel Kurulu'nda Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olacağını açıklamasının ardından 2053 net sıfır emisyon hedefi ile Türkiye'nin yeşil kalkınma devrimi ortaya koyuldu. Bakan Kurum, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen İklim Şurası'nda alınan kararlara göre, iklim değişikliğinde uyum, yerelde iklim değişikliğinin etkilerini azaltabilmek adına projelerin yapılması, milli enerji politikası, ulaşımda mikro mobilitenin sağlanması, adil geçiş gibi konuların değerlendirildiğini ve gerçekçi bir hedef için İklim Kanunu'nun çıkarılacağını açıkladı.

İKLİM KANUNU NEDİR, KANUN ÇIKARILIRSA NE OLACAK?

Bakan Kurum, İklim Kanunu kapsamında açıklamalar yaparak kanun kapsamını anlattı. Buna göre İklim Kanunu şu maddeleri kapsayacak:

- 2053 Net sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda enerji başta olmak üzere ülkemizde yeşil dönüşümü gerçekleştirilecek.

- Ormanlar başta olmak üzere yutak alanlar iyileştirilerek artırılacak.

- Bilim temelli etki, etkilenebilirlik analizleri yapacak, uyum faaliyetleri daha da güçlendirilecek.

- Yerel iklim eyleminin güçlendirilebilmesi için gerekli tedbirler alınarak yerele kaynak akışı sağlanacak.

- Emisyon Ticaret Sistemini kurarak, karbon fiyatlama mekanizmasından elde edilecek gelir ile sanayicimizin temiz üretim ve yeşil yatırımları desteklenecek.

- Yeşil dönüşüm süreçlerinden en çok etkilenecek olan istihdam alanlarında adil geçişi temin etmeye yönelik çalışmalar yapılacak.

- Gençler, kadınlar ve yoksullar başta olmak üzere iklim değişikliğine karşı dezavantajlı olan kesinlerin de süreçlere katılımı sağlanacak.

İklim Kanunu'nun ilerleyen günlerde çıkarılması bekleniyor.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Gündem Haberleri