Baz Senaryo Ortaya Çıktı: Tam Açılma Ne Zaman Olacak? Aşı Olmayanlara Yaptırım ve Kısıtlama Yolda!

Bilim Kurulu Üyeleri 2021 yılsonu COVID-19 projeksiyonu ile koronavirüs salgınında baz senaryoyu kamuoyu ile paylaştı. Tam açılma tartışmalarının tüm hızı ile devam ettiği dönemde paylaşılan baz senaryoya göre önlemlerin gevşetilmesi ve yasakların kaldırılması için aşılama sayısı ilan edildi. 2021 Eylülde okullar ve üniversiteler açılacak mı, tüm yasaklar ne zaman kalkacak, aşı olmayanlara ceza var mı, aşı olmayanlara kısıtlama ve yaptırım yolda mı, tam normalleşme ne zaman 2021?

17 günlük tam kapanma kararının ardından hızla düşüşe geçen vaka sayıları sonrasında Türkiye 1 Haziran 2021 tarihi itibari ile yeniden normalleşme sürecine geçiş yaparken yasakların kademeli olarak açıklanan vaka sayısına göre kaldırılacağı ilan edilmişti.

Yasakların kaldırılması ve tam normalleşme için aşılama takviminin önemine vurgu yapılırken Bilim Kurulu Üyeleri 2021 yılsonu COVID-19 projeksiyonu ile koronavirüs salgınında baz senaryoyu kamuoyu ile paylaştı. Paylaşılan senaryo ile aşılama oranlarına göre düşecek risk ve tam normalleşme süreci ile tüm yasakların kalkacağı tarih hakkında da bilgiler verildi.

ÇİFT DOZ AŞILAMADA İLK HEDEF 21 MİLYON KİŞİYE ULAŞMAK!

Dünnya Gazetesi tarafından yapılan habere göre aşılamada ilk hedef çift doz aşılamada 21 milyon kişiye ulaşmak. Yaz döneminde kapalı mekanlarda sosyalleşmenin mümkün olduğunca engellenmesi ve yaz döneminin mümkün olan en hızlı şekilde aşılamaya ayrılması ile beraber Türkiye sonbahara çok daha iyi bir başlangıç yapmış olacak.

Aşılamada nüfusun yüzde 30'una denk gelen 21 milyon kişiye çift doz aşılama yapmak ilk hedef olarak öne çıkacak. Bu orana ulaşılması halinde yaz döneminde yasakların büyük bir bölümü kaldırılacak. Tam açılma ya da yasakların tamamen kaldırılması için ise bu oranın artması beklenecek.

TÜM YASAKLAR NE ZAMAN BİTİYOR, TAM NORMALLEŞME NE ZAMAN 2021?

Aşılların tedarikçi firmalar tarafından söz verilen tarihlerde teslim edilmesi ve aşılama hızının ilerlemesi ile beraber sonbahara kadar Türkiye'de en kötü senaryo ile 43 milyon kişinin ikinci doz aşısını olması planlanırken bu da nüfusun yüzde 43'üne denk geliyor. Eylül ayı başı itibari ile en kötü ihtimalle nüfusun yüzde 60'lık bölümünün aşılanması ile tam açılma olmasa dahi çok daha hafif önlemlerin alındığı yeni bir döneme geçiş yapılacak.

Örneğin sokağa çıkma yasağı kısıtlaması, okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesi ya da uzaktan eğitim gibi çok sert tedbirler gelmeyecek.

AŞI OLMAYANLARA KISITLAMA YOLDA! AŞI OLANLARA POZİTİF AYRIMCILIK, AŞI OLMAYANLARA YASAK GELECEK

Aşılamada istenilen sayıya ulaşmak adına aşılamanın teşviki için yeni önlemlerde gündeme geldi. Özellikle de son dönemde havaların ısınması ile başlayan gevşeme ile beraber vatandaşların aşırı rahatladı, aşı randevusu alan çok sayıda kişinin randevusuna gitmemesi aşı olmayanlara kısıtlama konusunu bir kere daha gündeme getirdi.

Aşı olmayanlara ceza gibi bir uygulamaya gidilemeyeceği savunulurken bunun yerine aşı olmayanların HES kodu olmadan alışveriş merkezi, banka ve kamu kurumlarına ait binalar gibi yerlere alınmamaları, toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu getirilmesi gibi kısıtlamalar ile engellenebileceği, aşı olanlara ise yasaklar konusunda pozitif ayrımcılık yapılması bekleniyor.

Aşılamada toplumsal bağışıklık için yüzde 70 oranının tutturulması gerekirken bu hedef için son dönemde düşen aşılama oranının yeniden yükseltilmesi gerekiyor.

Gündem Haberleri