Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili'nde oruç tutmanın sevapları

Türkiye'de Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili olarak biliniyor.

Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili'nde oruç tutmanın sevapları - Türkiye'de Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili olarak biliniyor. Orucun tutulacağı gün olarak ön plana çıkan berat kandili 2023 yılı itibariyle de 6 Mart 2023 Pazartesi gününe denk gelirken bu doğrultuda da oruçlu olmak isteyen vatandaşların, 5 Mart gecesinden sahur yaparak 6 Mart gününü de oruçlu olarak geçirmektedir. 

Mübarek Berat Kandili gecesiyle ilgili ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı bulunurken kandil hakkında da Peygamber efendimiz Hz. Muhammed hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur." (İbn Mâce)

BERAT KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTMAK FARZ MI?

Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…' buyurur.

Bu doğrultuda oruç tutmanın öneminden bahsedilmiştir.

Gündem Haberleri