Beyaz yaka nedir, mavi yaka nedir, ne iş yaparlar, farkları neler?

Sosyal medyada ses getiren olayın ardından beyaz yaka, mavi yaka nedir sorusu gündeme geldi. Mavi yaka denmesinin nedeni ortaya çıkarken bilinmesi gerekenler haberimizde.

İş hayatına girildikten sonra mavi yaka ve beyaz yaka terimleri sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bir işletmede, çalışanların statüleri esas alınarak sınıflandırılması mavi yaka ve beyaz yaka ayrımını ortaya çıkarmaktadır.

Son olarak ünlü bir giyim firmasının kadın çalışanlarına gönderdiği uyarı mesajında, '' mavi yaka çalışma arkadaşlarımızla birlikte çalıştığımız için dekolte konusunda aşırıya kaçılmayarak giyinilmesi gerektiği '' ifadeleri yer aldı. Bu açıklamanın ardından beyaz yaka nedir, mavi yaka nedir sorusu gündeme geldi.

Beyaz yaka nedir?

Beyaz yaka masa başı ofis çalışanlarını ifade etmektedir. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar bir grup çalışan bu grubun içerisindedir. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yakalar, genellikle idari ve araştırma işlerinde görev alılar. Mühendislik, üretim planlara, kontrol, depolama, sevkiyat, pazarlama ve satış gibi pozisyonlar beyaz yakalıları kapsamaktadır.

Mavi yaka nedir?

Mavi yaka, beden gücüyle maaşlı ve süreli ücret karşılığında çalışan işçilere denilmektedir. El emeğine dayanan işlerde, sahada, beden gücüne dayalı işlerde çalışan mavi yakalar, maaşları dışında saatlik ya da yevmiye ile de ücret almaktadır.

Mavi yaka için ayrıca temizlik, güvenlik, bakım, üretim tezgahı gibi iş kollarından bahsetmek mümkündür.

Beyaz yaka ve mavi yaka farkları neler?

Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak bilinir. Bu iki grubu ayıran en temel kriter, iş gücü noktasıdır. Mavi yakalar genellikle zihinsel gücünün yanında beden gücünü de kullanmak, beyaz yaka ise zihinsel gücü ile masa başı faaliyetlerde bulunmaktadır.

Mavi yaka isminin alınma nedeni, sahada beden gücünü kullanarak çalışan kişinin kıyafetinin çabuk kirleneceği için mavi yaka ismini almışlardır. Ofis çalışanları daha temiz bir ortamda çalıştıkları için ise beyaz yaka adını alırlar.

Gündem Haberleri