Bilim Kurulu Üyelerinden Son Dakika Değerlendirmesi! Kafeler, Lokantalar Ve Restoranlar Ne Zaman Açılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kafeler, lokantalar ve restoranların yeniden açılması hakkında kabine toplantısına işaret etmesinin ardından tüm gözler Bilim kurulu üyelerine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kafeler, lokantalar ve restoranların yeniden açılması hakkında kabine toplantısına işaret etmesinin ardından tüm gözler Bilim kurulu üyelerine çevrildi. Bu işletmeler ne zaman, ne şekilde yeniden açılabilecek?

Türkiye'de koronavirüs tedbirleri kapsamında çok sayıda kısıtlama uygulanırken yeme-içme sektöründeki kapanma milyonlarca insanı zor durumda bıraktı. Kafeler, lokantalar ve restoranlar ne zaman açılacak?



Yeme – içme sektöründe milyonlarca vatandaş işveren ve çalışan olarak görev yapıyorlar. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu işletmeler kapatılınca ortaya çok ciddi bir ekonomik sorun çıktı. Bir an önce tedbirlerin kalkmasını bekleyen sektörde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar heyecan yarattı.



KAFELER, LOKANTALAR VE RESTORANLAR NE ZAMAN AÇILACAK?



Cumhurbaşkanı Erdoğan kafeler, lokantalar ve restoranlar için yeni bir karar alınabileceğini ifade ederken kabine toplantısına işaret etti. Bilim Kurulu'nun görüşü ile hareket edecek olan kabine üyeleri bu işletmelerin kademeli olarka yeniden açılmasına karar verecek. Ancak bu kararın ne zaman verileceğine dair büyük bir merak yaşanıyor. Kafeler, lokantalar ve restoranlar ne zaman açılacak. İşte Bilim Kurulu'ndan son dakika yorumları...



VAKA VE HASTA SAYILARIN BİNLİ RAKAMLARA DÜŞMELİ!



Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan kısıtlamalara dillat çekerek, “Kısıtlamalar hem vaka sayısında hem d ehasta sayında pozitif etki yapıyor. Bundan dolayı kısıtlamaların kaldırılması için acele etmemek gerekir. Hasta ve vaka sayısına bakılarak kademeli bir planlama yapılabilir. Binli rakamlara geldiğimizde kısıtlamalarda gevşeme yapılabilir. Restoranların ve kafelerin açılması veya buralardaki kısıtlamaların gevşetilmesi için rakamların binli veya ikibinli sayılara düşmesi gerekir.” dedi.



ŞU ANDA HENÜZ KISITLAMALARIN GEVŞETİLECEĞİ BİR NOKTADA DEĞİLİZ



Lokantaların ve kafelerin açılmasına yönelik fikir beyan eden bilim adamlarından olan Prof. Dr. Levent Akın, “Bu konuda dünyada herhangi bir özel kriter bulunmuyor. Bunun için yüksek miktarda aşı kullanımına büyük önem verilmelidir. Şu anda yeterli vaka sayısı düşüşü yaşamış değiliz. Olumlu bir durum sözkonusu ama bu yetmez. Koronavirüs testlerinin sayısında pozitif sonuçlar yüzde 1'in altına düştüğünde kısıtlamalar gözden geçirilmeli.” ifadelerini kullandı.



KISITLAMALAR BİR SÜRE DAHA DEVAM ETMELİ!



Toplumda kısıtlamalar nedeniyle ekonomik problemlerin yaşandığına vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, “Çok sancılı bir süreçten geçiyoruz. Vaka sayısı düşse dahi hasta ya da ölüm oranları yüksek olabiliyor. Bununda sebebi hastalığın birkaç hafta devam edebiliyor olmasıdır. Biliyoruz toplumun bazı kesimlerinde bu kısıtlamalar nedeniyle ekonomik problemler ortaya çıkmaya başladı. Lokanta ve lafa çalışanlarının zor durumlarını anlayabiliyoruz. Ancak dünyada mutasyonlu koronavirüs etkisini arttırmaya başladı. Bunlara karşı önlemler alınmazsa hem ölüm oranları hem de vaka sayıları artar. Bunun için şu ana kadar başarı ile yürüttüğümüz kısıtlamaların bir süre daha devam etmesi doğru olacaktır. Mart ayından sonra yeniden değerlendirme yapılacaktır.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com

Gündem Haberleri