Bilim Kurulu Üyesinden İlk Resmi Açıklama Geldi: Kurban Bayramı'nda Yasak Var Mı, Sokağa Çıkma Yasağı ve Seyahat Kısıtlaması Olacak Mı 2021?

Kurban Bayramı için geri sayım hızla devam ederken delta mutasyonu son dakika haberleri gündemi sarsmaya devam ediyor. İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede 4. dalga paniği yaşanırken yasak ve kısıtlama kararları geri getiriliyor. Bir yandan koronavirüs aşı çalışmaları da devam ederken gözler Kurban Bayramı yasak kararları için yapılacak açıklamaya çevrilmişti. Kurban Bayramı'nda yasak var mı, sokağa çıkma yasağı olacak mı, seyahat yasağı var mı 2021, kısıtlama olur mu, Bilim Kurulu kararla

Türkiye 1 Temmuz 2021 tarihi itibari ile tam normalleşme dönemine geçiş yapmış, eski normele dönüş süreci başlamıştı. Ancak Türkiye'de de çok sayıda ilde görülen delta virüs mutasyonu nedeni ile endişeler yaşanmış, bizden önce yasakları kaldıran çok sayıda ülke acil kodu ile yeniden kısıtlamaları uygulamaya almaya başlamıştı.

Süreçte en çok merak edilen konulardan biri de Kurban Bayramı yasak kararları olmuştu. "Kurban Bayramı'nda yasak olacak mı, seyahat kısıtlaması gelir mi, sokağa çıkma yasağı ilan edilir mi?" soruları gündemi meşgu ederken konu hakkında ilk resmi açıklama Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan tarafından verildi.

BU SENE KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN, HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Açıklanan 2021 resmi tatil günleri takvimi kapsamında bu sene Kurban Bayramı Arefe günü 19 Temmuz 2021 Pazartesi gününe denk gelecek.

20 Temmuz 2021 Salı Günü Kurban Bayramının 1. günü

21 Temmuz 2021 Çarşamba Günü Kurban Bayramının 2. günü

22 Temmuz 2021 Perşembe Günü Kurban Bayramının 3. günü ve

23 Temmuz 2021 Cuma Günü Kurban Bayramının 4. günü olarak kutlanacak. Pazartesi gününün alınacak olası bir Cumhurbaşkanı kararı ile devlet memurlarının yarım gün idari izinli sayılması ile tatil programına dahil edilmesi durumunda devlet memurları 9 günlük Kurban Bayramı tatili yapacaklar. 15 Temmuz Perşembe gününe denk gelirken arada kalan Cuma gününün de tatil programına eklenmesi halinde Kurban Bayramı tatili 11 güne çıkmış oluyor.

KURBAN BAYRAMI'NDA YASAK VAR MI 2021?

Konu hakkında açıklama yapan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan "Aşının yaygınlaşması, maske kullanımına dikkat edilmesi ve ortamların sık sık havalandırılması gibi tedbirler kapsamında ben Kurban Bayramı'nda yasak ve kısıtlama olmayacağını düşünüyorum. Aşılamanın daha da yaygınlaşması ile beraber bayram sonrasında vaka sayıları daha da düşebilir.

Son dönemde vaka sayısı düşmüyor gibi görünse de 5-6 bin bandında sıkışan vaka sayısında aşılamanın payının büyük olduğunu düşünüyorum. Yine aşılamada artık 3. dozun uygulanacak olması, koronavirüs geçiren kişilere 3 ay sonra aşı hakkının tanınması, yeni aşılanmaya başlayan gruplardaki aşı isteği bayram sonrası koronavirüs vaka sayısının aşağıya gelmesini destekleyecektir.

Şu anda Kurban Bayramı'nda kısıtlama görülmüyor. Ancak hepimizin kurallara sıkı sıkıya uymaya devam etmesi" gerekiyor diyerek aşılamanın önemine değindi.

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YA DA SEYAHAT KISITLAMASI KARARI ÇIKAR MI?

Kabine toplantısı sonrasında 1 Temmuz tarihi itibari ile Türkiye'de seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağı uygulaması tamamen kaldırılmıştı. Bu nedenle şu anda Kurban Bayramı için bir yasak uygulaması beklenmezken Kurban bayramı öncesinde vaka sayısında sert bir yükseliş ya da delta virüsü konusunda önemli bir gelişme yaşanmadığı takdirde yasakların gelmesinin uzak bir ihtimal olduğu belirtiliyor. Türkiye uzun bir aradan sonra ilk kez yasaksız bir bayram kutlamaya hazırlanıyor.

Gündem Haberleri