Bu 45 Mesleği Yapan Erken Emekli Olacak! SGK Yıpranma Payı Listesi İle 10 Yılda Erken Emeklilik Hakkı Tanınan Meslekler

SGK yıpranma payı genelgesi 2020 ile beraber erken emekli eden meslekler listesi açıklandı. Yayımlanan yeni genelge bazı meslek gruplarına erken emekli olmak hakkı tanınmış oldu. Peki, kimler erken emekli olabilir, kimler erken emeklilikten yararlanacak, kimler erken emekli olabilecek, erken emekli olan meslekler hangileri, yıpranma payı hesaplama 2020 için nasıl yapılacak, fiili hizmet süresi zammı hangi mesleklerde var, SGK yıpranma payı olan meslekler hangileri, Sosyal Güvenlik Kurumu Fiili H

SGK yıpranma payı genelgesi 2020 ile beraber erken emekli eden meslekler listesi açıklandı. Yayımlanan yeni genelge bazı meslek gruplarına erken emekli olmak hakkı tanınmış oldu. Peki, kimler erken emekli olabilir, kimler erken emeklilikten yararlanacak, kimler erken emekli olabilecek, erken emekli olan meslekler hangileri, yıpranma payı hesaplama 2020 için nasıl yapılacak, fiili hizmet süresi zammı hangi mesleklerde var, SGK yıpranma payı olan meslekler hangileri, Sosyal Güvenlik Kurumu Fiili Hizmet Süresi Zammı nedir?

Ülkemizde emekli olma koşullarını Sosyal Sigortalar Kurumu SGK belirlemekte olup bu konuda bazı meslek gruplarına istisnai haklar tanınmaktadır. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu Fiili Hizmet Süresi Zammı uygulaması ile bazı meslek gruplarını yapan kişilere yıpranma payı ile çalışma sürelerine ek gün sayısı tamamlanmakta, bu sayede bu kişiler erken emeklilik hakkı kazanmaktadır.



SGK YIPRANMA PAYI 2020 LİSTESİ! ERKEN EMEKLİ OLAN MESLEKLER





(TABLO SÖZCÜ GAZETESİNDEN ALINMIŞTIR)



KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?



Yayımlanan liste kapsamında kurşun ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallerde, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, Emniyet, MİT, basın ve gazetecilik sektörlerine ait olan 45 meslek grubu içerisinde yer alan çalışanlar ek prim gün sayısı sayesinde 10 yılda erken emeklilik hakkı elde edecekler.



MADEN İŞÇİLERİ YIPRANMA PAYI İLE KAÇ YILDA EMEKLİ OLUR?



Canları pahasına çalışan ve dünyanın en tehlikeli işlerinden birini yapan madenciler için uygulanan yıpranma payı en yüksek rakam olarak dikkat çekmektedir. Maden işçilerinde emeklilik hesaplaması yapılırken 360 güne karşılık olarak 60 gün ile 90 gün çalışanların gün sayısına ilave ediliyor. Maden işçileri için ise işlerinin son derece riskli olması nedeni ile aynı uygulama 180 güne yükseliyor.



Yapılan bu uygulama sayesinde maden işçileri Türkiye'de en erken emekli olunan meslek grubu olarak 5 senede emekli olma hakkı elde ediyor. Diğer meslek grupları için ise yapılan erken emeklilik hesaplaması ile 10 senede emekli olma şansı sunuluyor.



Emlak365.com


Gündem Haberleri