Bu İki Güne Dikkat! Uyarılar Peş Peşe Geldi Soğuklar Bitti, Afrika Çöl Fırtınası Başlıyor!

Türkiye güneşli havanın etkisi altına girerken Afrika'dan gelen çöl fırtınası endişe veriyor. Uzmanlar özellikle bu iki gün için uyarıda bulundu.

Uzun süredir soğuk havanın etkisi altında olan Türkiye, tam kış bitti derken şimdi de çöl fırtınası ile mücadele edecek. Geçtiğimiz günlerde Sibirya tarafından gelen soğuk hava dalgasının etkisine giren ülkemiz, yerini tam güneşli havaya bırakacakken bu kez Afrika'dan gelen çöl fırtınasıyla karşı karşıya kalacak.

AFRİKA ÇÖL FIRTINASI GELİYOR!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Ütesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, konu hakkında açıklama yaparak çöl tozlarının rüzgarla birlikte farklı kıtalara hareket ettiğini ve rotalarından birinin de Türkiye olduğunu söyledi.

Toros, çöl tozunun Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'nin batısına doğru bugünden itibaren giriş yaptığını, ülkemizin perşembe ve cuma günü çöl tozundan yoğun bir şekilde etkileneceğini belirti. Çöl tozunun daha sonra Türkiye'nin doğusuna doğru hareket edeceğini ve hafta sonundan sonra etkisini kaybedeceğini ifade etti.

Açıklamalarına devam eden Toros, çöl tozunun sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve bu nedenle solunum sıkıntısı olanları olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti. Bu nedenle yaşlıların ve solunum rahatsızlığı olanların perşembe ve cuma günü çok daha dikkatli olmasını, gerekirse evden çıkmamaları gerektiğini söyledi.

HAFTA SONU ÜLKEYİ TERK EDECEK

Türkiye'nin bahar aylarında çöl tozunu fazla miktarda aldığına dikkat çekilerek, çöl tozunun Afrika'dan lodosla hareket ederek İtalya ve Yunanistan üzerinden Türkiye'ye giriş yapacağı açıklandı. Çöl tozunun özellikle Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz'de etkili olacağının altı çizilirken, çöl tozunun hafta sonu etkisini kaybederek ülkeyi terk edeceği ifade ediliyor.

Gündem Haberleri